Staken en online oplichting
Afbeelding van aflevering: Staken en online oplichting

Staken en online oplichting

Heeft u wel eens gestaakt? Bent u wel eens slachtoffer geworden van online fraude?

Staken en online oplichting

 

Vannacht in Dit is de Nacht gaan we het hebben over staken, met de politie acties van deze week worden mensen er weer eens op gewezen dat het werk neerleggen in elke sector kan.

We gaan het ook hebben over online fraude.  Online worden opgelicht is nu zo simple, het kan iedereen overkomen.

 

Staken en online oplichten

 

Hoe effectief is staken eigenlijk? Sjaak van der Velden, expert op het gebied van staken, geeft het antwoord en plaatst de stakingsacties van nu in context.

Online opgelicht worden kan iedereen overkomen. Maria Genova heeft een boek geschreven met daarin verhalen van mensen die slachtoffer zijn geworden van online fraude. Deze slachtoffers kunnen dan terecht bij de AntiFraudeHelpdesk, waar Fleur van Eck directrice is. Maria Genova komt telefonisch praten en Fleur van Eck praat mee in de studio.

 

De livemuziek wordt verzorgd door Angelo Boltini.

 

In Dit is de wereld bellen we met Nederlanders in het buitenland over nieuws dat hen raakt. ZO bellen we met Peter ‘t Lam in Israel. Israel gaat nieuwe huizen bouwen in bezet gebied, tegen de wensen van westerse landen in. In Engeland kampen ze met vluchtelingen die vanuit Calais willen oversteken, de situatie sleept zich voort. Ruth Oei-Abraham legt uit hoe dit in de Britse media wordt uitgelegd.

 

In Dit was de Dag gaan we terug naar het jaar 1875.  De dag dat Hans Christiaan Andersen stierf. We spreken met Henk van der Liet, hoogleraar aan de universiteit van Amsterdam. Hij vertelt over de impact die Andersen’s sprookjes vandaag de dag nog hebben.

In Dit wordt de dag blikken we met Tsjalle van der Burg vooruit. Ajax probeert vandaag een plaats in de Champions League te bemachtigen en van der Burg vertelt over de toekomst van het Nederlandse voetbal op Europees niveau.

 

Presentatie: Ruben Bakker

Beluister fragmenten terug

Luister fragmenten terug op radio1.nl/ditisdenacht of beluister de hele uitzending hieronder

Deel deze uitzending: