Allesverwoestende woningbranden
Afbeelding van aflevering: Allesverwoestende woningbranden

Allesverwoestende woningbranden

In Dit is de Nacht ruim baan voor de verhalen van luisteraars. Zij delen hun ervaringen over onderwerpen die spelen. Deskundigen schuiven aan en praten mee. En het nieuws van ver door de ogen van Nederlandse hulpverleners.

De functie van het kerkgebouw in de samenleving

Steeds meer kerkgebouwen staan leeg, omdat mensen minder naar de kerk gaan. Soms komen er in deze gebouwen boekhandels, restaurants of skateparken. Soms worden de kerken gesloopt. Wat er ook gebeurt, het heeft een impact op de samenleving. Daarom leggen we architectuurhistoricus Herman Wesselink de vraag voor wat de functie is van het kerkgebouw in de samenleving. 

De impact van een woningbrand

Stel u eens voor dat uw huis in brand staat. Alles verwoest, alles weg. Helaas maken veel mensen in Nederland dit mee en de gevolgen en impact zijn groot. Ronald Nordermann heeft het meegemaakt. Hij zag zijn winkel en huis afbranden. Deze ervaring deelt hij vanavond met u. Brenda Reinders, directrice van stichting Salvage, en Kees van Langbalgen, co√∂rdinator bij dezelfde stichting helpen mensen tijdens de eerste momenten na zo'n brand. Zij vertellen wat getroffenen kunnen doen. 

Livemuziek van Joey Vriend en zijn band

Joey Vriend en zijn band laten horen wat ze in hun mars hebben. Zij verblijden u vannacht live met hun muzikaliteit. 

Hulp aan vluchtelingen op Lesbos

Ongelooflijk veel vluchtelingen komen Griekenland binnen op Lesbos. Dit is al maanden aan de gang en Manon Terpstra kon het niet meer aanhoren. Zij ging naar Lesbos om haar steentje bij te dragen. Nu zit ze daar en vertelt ze wat ze daar allemaal meemaakt. 

Weer een schietpartij op een Amerikaanse school

"Mijn reactie is routine geworden", zei president Obama naar aanleiding van de zoveelste schietpartij op een school in de Verenigde Staten. Dit keer trok een 26-jarige man zijn wapens op een universiteit in de staat Oregon. Weer een schokkend geheel, waar Jan-Jaap Harkema vanuit Washington D.C. over vertelt. 

De dag dat de Moulin Rouge geopend werd

De meeste mensen kennen het beeld van de rode molen bij het theater in Montmartre en denken daarbij direct aan verleidelijke Can Can-danseressen. Een beeld dat helemaal raak is volgens Parijskenner Ferry van der Vliet. Hij heeft zelf meerdere malen de show in de Moulin Rouge mogen aanschouwen en weet alles af van de geschiedenis van een van de grootste toeristisch trekpleisters van de Franse hoofdstad. We gaan met hem terug naar 6 oktober 1889, de dag dat de Moulin Rouge haar deuren opende. 

SNV viert vijftigjarig bestaan: een bijzondere ontmoeting met prins Claus

Ontwikkelingsorganisatie SNV viert vandaag het vijftigjarig bestaan in bijzijn van koning Willem-Alexander. Zijn vader, prins Claus, was ooit voorzitter van de organisatie. Tijdens een van zijn reizen naar Afrika ontmoette hij vrijwilliger Martien Lodder in Burkina Faso. Martien vertelt over deze bijzondere ervaring. 

Deel deze uitzending: