Dit is de Nacht 8 december
Afbeelding van aflevering: Dit is de Nacht 8 december

Dit is de Nacht 8 december

In Dit is de Nacht ruim baan voor de verhalen van luisteraars. Zij delen hun ervaringen over onderwerpen die spelen. Deskundigen schuiven aan en praten mee. En het nieuws van ver door de ogen van Nederlandse hulpverleners.

Geen contact meer met familieleden

Een ruzie kan flink uit de hand lopen. Op zich al vervelend, maar als het om een ruzie binnen de familie gaat misschien wel extra vervelend. Uit onderzoek van Netwerk Notarissen blijkt dat bijna de helft van alle Nederlanders geen contact meer heeft met een of meer familieleden. Hoe los je een familieruzie op? Dat weet mediator Sjoerd Wijnands. 

Hoeveel mogen medicijnen kosten?

Nederland betaalt meer voor de nieuwste kankermedicijnen dan veel andere landen. Maar hoeveel mag een medicijn kosten? En wat doe je als een duur medicijn niet betaald kan worden? Maarten Postma, professor, en ervaringsdeskundige Anneke Hoenderdos bespreken dit. 

De klanken van OSKAMP

Met zijn Nederlandstalige liedjes brengt OSKAMP ons in de echte, gezellige, Nederlandse sfeer.

Schietpartij in San Bernardino

Vorige week greep een stel naar de wapens en schoten de twee meerdere mensen neer in San Bernardino. Obama heeft er intussen een toespraak over gehouden en de daad is opgeëist door IS. Jan Ketelaar woont in Californië en praat over de sfeer daar. 

De moord op John Lennon; 35 jaar later

Imagine staat dit jaar op nummer een in de Top 2000. Het welbekende nummer is natuurlijk van John Lennon, de ex-Beatle die op 8 december 1980 vermoord werd. John heeft op nog veel meer manieren invloed op onze huidige samenleving, weet Azing Moltmaker van het Beatles-museum in Alkmaar. 

Welk Nederlandse woord moet verdwijnen?

Me in plaats van mijn, mensenmens en dagdagelijks. Het is een kleine greep uit de genomineerden voor de verkiezing Weg met dat Woord. Welk woord krijgt de dubieuze eer om te verdwijnen uit de Nederlandse taal? Dat krijgen we dinsdag te horen. Visie Waszink maakt het woord bekend op deze dag en van te voren praat ze erover in Dit is de Nacht. 

Messenzwaaier in Londense metro

Ook in Londen was het raak. 'Voor Syrië' trok een man in de metro een mes om verschillende reizigers te lijf te gaan. Gelukkig liep het redelijk goed af en is de man snel overmeesterd. Zit de angst er nu ook goed in aan de andere kant van de Noordzee? Ruth Oei-Abraham woont in Londen en weet hoe de Britten reageren op het incident. 

Deel deze uitzending: