Dit is de Nacht 15-12-2015
Afbeelding van aflevering: Dit is de Nacht 15-12-2015

Dit is de Nacht 15-12-2015

In Dit is de Nacht ruim baan voor de verhalen van luisteraars. Zij delen hun ervaringen over onderwerpen die spelen. Deskundigen schuiven aan en praten mee. En het nieuws van ver door de ogen van Nederlandse hulpverleners.

Er wacht ons een tsunami aan hart en vaatziekte

Tenzij we ons leven nu omgooien. Dat beweert de Hartstichting althans. Maar hoe kun je je levensstijl nou het beste veranderen? Iemand die daar alles van weet is Corrine Snijders. Enkele jaren geleden veranderde zij drastisch haar eigen levensstijl. Nu adviseert als coach andere mensen die trachten hun leven te veranderen. 

De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Daarover zijn ervaringsdeskundige Andre van Aarle en schrijver Eric Brinkmann het eens. Van Aarle maakte maar liefst drie wonderen mee in zijn leven en Eric Brinkmann vindt dat wonderen niet alleen in grote dingen zitten. Hij leert ons hoe je je kunt verwonderen over kleine dingen, zoals de schoonheid van de natuur.

Trudeau stelt een onderzoek in naar de Canadese tragedie

Dat Justin Trudeau als nieuwe premier van Canada heel wat vernieuwingen aanbrengt wisten we al. Nu besluit hij ook de jarenlang slepende tragedie van vrouwen mishandeling te onderzoeken. De Nederlandse Tom Bijvoet, die al jaren in Canada woont, legt uit welke gevolgen dit heeft.

Zweden geeft minderjarige vluchtelingen een voogd

Hoewel mensen in de grote steden in Zweden van vluchtelingen af willen is het tegendeel het geval op het platteland. In de Zweedse wet staat namelijk dat elke minderjarige vluchteling recht heeft op een voogd. Er zijn echter zoveel vluchtelingen dat er een tekort aan voogden dreigt te ontstaan. Hilde Talstra woont in Zweden en vertelt over haar man, die sinds kort voogd geworden is van een minderjarige vluchteling.

De geschiedenis van de windmolen

In 1593 verleende Nederland octrooi op de windmolen. Vandaag de dag heeft iedereen er weleens één gezien. Hoogleraar windenergie Gerard van Bussel neemt ons mee in de geschiedenis.

Silence out Loud: Het laatste werk van Joost Zwagerman

Joost Zwagerman's laatste werk is vanaf 15 december 2015 te bewonderen in Kranenburg in Bergen aan Zee in de vorm van de tentoonstelling Silence out Loud. Directeur Kees Wieringa werkt twee jaar lang samen met Zwagerman aan het samenstellen van deze bijzondere tentoonstelling.

Muziek van Yorick van Norden

De veelzijdige muzikant Yorick van Norden verzorgt op 15 december de live muziek in Dit is de Nacht.

Deel deze uitzending: