Dit is de Nacht 5 januari 2016
Afbeelding van aflevering: Dit is de Nacht 5 januari 2016

Dit is de Nacht 5 januari 2016

In Dit is de Nacht ruim baan voor de verhalen van luisteraars. Zij delen hun ervaringen over onderwerpen die spelen. Deskundigen schuiven aan en praten mee. En het nieuws van ver door de ogen van Nederlandse hulpverleners.

Iedereen droomt ervan en bij hem werd het werkelijkheid

Wie heeft er niet gefantaseerd over het winnen van de loterij. Het is maar voor weinig mensen weggelegd maar met de start van het nieuwe jaar zijn er toch weer wat geluksvogels die in de prijzen vielen. In de studio is Paul Corbijn aanwezig. Hij won een paar jaar geleden de loterij. In Dit is de Nacht praat hij over hoe dit zijn leven veranderde. 

Beperkt een beperking je in het vinden van werk?

Philips, ASML en DAF hebben zichzelf in 2016 een doel gesteld: meer mensen met autisme in het bedrijf laten werken. De reden hiervoor is dat er meer mensen nodig zijn die kennis hebben van ICT. Maar hebben mensen met autisme wel allemaal verstand van ICT, of is dit weer een van de vooroordelen waar je als iemand met autisme mee te maken krijgt? Deze en andere vragen over werken met een beperking zullen aan de orde komen in Dit is de Nacht. Alexander Hendriks, die zelf autisme heeft, is in de studio aanwezig. Joli Luijkx van de Nederlandse Vereniging voor Autisme is telefonisch te gast.   

Geregistreerd partnerschap toegestaan voor homo stellen in Estland

Hoewel het slechts om een geregistreerd partnerschap gaat heeft Estland een doorbraak op het gebied van rechten voor homo's. Het is namelijk het eerste voormalig sovjetland dat dit toestaan. Jeroen van der Hoeven woont in Australië en legt uit hoe het precies in elkaar zit.

Geen kinderbijslag meer voor Australische kinderen die niet ingeënt zijn.

Ouders die hun kinderen niet laten inenten hebben niet langer recht op kinderbijslag. Way hiervan de gevolgen zijn horen we van Nederlander Cor Lefel, die in Australië woont.

JP blikt terug op taalquiz Lingo

In 1989 werd de allereerste aflevering van Lingo uitgezonden. Hoewel het populaire spel vorig jaar van de buis verdween heeft jurylid en voice over JP en warme herinneringen aan. Hij neemt ons even mee terug in de tijd.  

NOS viert feest

Feest bij de NOS. Op 5 januari 2016 bestaan ze precies 60 jaar. Oud-presentatrice Maartje van Wegen leest op deze dag nog een keer het nieuws voor, maar eerst blikt ze in Dit is de Nacht terug op haar carrière daar en deelt zij wat memorabele momenten. 

Muziek van Orange Fox

Orange Fox trapt af met de live muziek dit jaar. Deze 5-koppige band brengt diverse nummers van hun EP ten gehore.  

Deel deze uitzending: