Dit is de Nacht
Afbeelding van aflevering: Dit is de Nacht

Dit is de Nacht

In Dit is de Nacht ruim baan voor de verhalen van luisteraars. Zij delen hun ervaringen over onderwerpen die spelen. Deskundigen schuiven aan en praten mee. En het nieuws van ver door de ogen van Nederlandse hulpverleners.

Jatten en stelen

Er is een recordaantal kilo's aan kaas gestolen vorig jaar. Dat is natuurlijk opmerkelijk, maar diefstal is niet zo bijzonder. Dat is iets van alle jaren. Maar hoe wordt een diefstal of inbraak onderzocht? En wat moet u doen op het moment dat u ontdekt dat er bij u ingebroken is. Patrick van Dongen van Gorpa Schadeonderzoek vertelt het in Dit is de Nacht. 

Opgroeien in een groot of juist een klein gezin

Er is een reeks aan vooroordelen over enig kinderen. Die zijn allemaal niet erg positief. Maar ze blijken allemaal niet waar te zijn, ontdekte het Amerikaanse National Bureau of Economic Research. Opgroeien in een klein gezin is juist heel goed voor een kind. Ervaringsdeskundige Thomas Schellens is enig kind en vertelt wat voor invloed het op hem heeft gehad. Corine Hotting is opgegroeid in het andere uiterste, een heel groot gezin. Ze heeft twaalf andere kinderen waarmee ze haar ouders moest delen. Ook gezinspedagoog Aniek Woudstra praat over wat de effecten zijn voor kinderen. 

Livemuziek van Bart Voncken

We kennen hem van Starmaker, K-Otic en XYP. Nu gaat Bart Voncken voor een solocarrière. In Dit is de Nacht speelt hij vier van zijn nummers. 

De goede voornemens van Obama

De traan van Obama ging de hele wereld over. De Amerikaanse president huilde om de slachtoffers die zijn omgekomen doordat mensen wapens mogen bezitten in zijn land. In zijn State of the Union gaat hij het hier ook over hebben. Niet iedereen is er even blij mee. Jan Jaap Harkema uit Washington legt uit waarom. 

Stakingen in Zimbabwe

De economie dondert steeds verder in elkaar in Zimbabwe. Stakingen zijn daarvan een mogelijk gevolg en daar wordt al flink over gesproken in het land. Mark Horst woont en werkt in het Afrikaanse land en vertelt wat er allemaal gebeurt. 

Terug naar de aardbeving in Haïti

Zes jaar geleden ging het helemaal mis in Haïti. Een aardbeving verwoestte het land en er vielen veel doden en gewonden. Kort na de ramp kwam Jos de Voogd van Cordaid aan in Haïti. Hij vertelt nu over wat hij daar zag en meemaakte. 

Hét schaaktoernooi van Nederland

Op 15 januari gaan de grote schakers van de wereld de strijd aan op het Tata Steel Chess toernooi. Dinsdag stappen de meesters al op een boot om over de Utrechtse grachten te varen. Liefhebbers van de sport zijn van harte welkom om mee te varen. Directeur van het toernooi, Jeroen van den Berg, vertelt over de evenementen. 

Deel deze uitzending: