Dit is de Nacht
Afbeelding van aflevering: Dit is de Nacht

Dit is de Nacht

In Dit is de Nacht is er ruim baan voor de verhalen van luisteraars. Zij delen hun ervaringen over onderwerpen die spelen. Deskundigen schuiven aan en praten mee. En het nieuws van ver door de ogen van Nederlandse hulpverleners.

Herdenken op 4 mei

Donderdag 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers in Nederland. Jong en oud is twee minuten stil uit respect voor mensen die zijn omgekomen in oorlogen sinds 1940. Te gast is Erik Somers. Hij is als historicus verbonden aan het NIOD. Het Nederlandse Instituut voor oorlogsdocumentatie. Met hem gaan we in gesprek over de Nederlandse herinneringscultuur. 

Verkeersveiligheid onder ouderen

Het aantal doden in het verkeer is weer fors. Vooral ouderen op de fiets zijn vaak slachtoffer. Met Frans Lueb zoomen we in op de verkeerssituatie voor deze kwetsbare groep. 

Militaire parade in Peru

Nationale feesten hebben ze overal. In ieder land gaat het er wel anders aan toe. In Peru nemen ze de klapstoeltjes onder de arm om de beste plek te hebben voor: de militaire parade! Judith Prakken legt uit wat er zo bijzonder is aan deze feestdag. 

De Turken gaan een slechte zomer tegemoet

De dreiging van aanslagen heeft ook zijn uitwerking op het toerisme. De vakantiegangers hebben geen zin meer om naar Turkije te gaan, omdat zij denken dat het risico daar groter is. Kees Arendz vertelt wat de uitwerking hiervan is op het land. 

De allereerste spammail

We gaan 38 jaar terug in de tijd. Toen verscheen de eerste spammail in de mailboxen van meerdere gebruikers. Een fenomeen dat nog uit zou groeien tot een van de grootste ergernissen van mensen. De hoofdredacteur van ComputerIdee vertelt in Dit is de Nacht over deze mijlpaal van het internet. 

De belangrijkste prijzen in de Jupiler League

Billenknijpen voor de genomineerden. Op 3 mei wordt de Gouden Stier uitgereikt aan de beste voetballer van de Jupiler League. Maarten Vreuls licht een tipje van de sluier over het feest. 

Deel deze uitzending: