Dit is de Nacht 24 mei 2016
Afbeelding van aflevering: Dit is de Nacht 24 mei 2016

Dit is de Nacht 24 mei 2016

In Dit is de Nacht is ruim baan voor de verhalen van luisteraars. Zij delen hun ervaringen over onderwerpen die spelen. Deskundigen schuiven aan en praten mee. En het nieuws van ver door de ogen van Nederlandse hulpverleners.

Wat doet het met je om niet bij je eigen ouders op te groeien?

In Nederland is afgelopen week voor het eerst een baby naar een vondelingenkamer gebracht. Hoe voelt het om afgestaan te zijn? In het eerste uur van de Nacht gaan we in gesprek met Ilona Zuidema en Ines Vergas van Haltez over adoptie en de voor- en nadelen ervan. Ines is zelf geadopteerd en begeleidt nu jongeren tussen de 12 en 27, die dagelijks problemen ondervinden door hun adoptieverleden. Hoewel media in de meeste gevallen inzicht geven in het adoptieproces, staan we bij DidN stil bij het verhaal achter de procedures

Hoe goed kent u uw buren nog?

Hoe goed kent u uw buren? En heeft u nog wel contact met buurtbewoners dat verder gaat dan ‘goedemorgen’? Annick Mantoua van MaatschapWij en initatiefnemer Itai Cohn vertellen hoe burgers, organisaties en ondernemingen veel meer zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het maatschappelijk wel en wee. Nu de overheid de grenzen van haar mogelijkheden heeft bereikt, is het volgens beiden noodzaak dat er steeds meer op kleine schaal en van onderaf wordt samengewerkt. Van buurtbarbeques in Alphen aan de Rijn tot bewonerstours in de Schilderswijk, je kunt het zo gek niet bedenken of bewoners bedenken manieren om nader tot elkaar te komen. Op welke manier draagt u een steentje bij aan uw buurt of wijk?

Geen referendum over de positie van president Maduro

Het is slecht gesteld met Venezuela. Sinds het aantreden van president Maduro in 2013 heeft de bevolking te maken gehad met zware ontberingen. Het leek er even op dat een referendum zou komen over Maduro's aanstelling, maar dat werd door vicepresident Aristóbulo Istúriz verhinderd. Hoe graag wil de Venezuelaanse bevolking van hem af? En wat is daar voor nodig? Correspondent Michel Spekkers vertelt het ons

Het homohuwelijk legaliseren in Mexico

Mexico zet de definitieve stap naar legalisering van het homohuwelijk. President Enrique Peña Nieto heeft voorstellen ingediend waarmee het recht van homo’s om te trouwen wordt vastgelegd in de grondwet en federale wetgeving. Hij deed dat vorige week dinsdag, op de Internationale Dag tegen Homofobie. Mexico was in 2009 de eerste staat in Latijns-Amerika waar het homohuwelijk mogelijk werd, maar dat recht bleef beperkt tot delen ervan. Correspondent Jaco van der Schaaf neemt ons mee naar het land waar homoseksualiteit, ondanks veranderde wetgeving, nog steeds taboe is.

Terugblikken op het allereerste songfestival

Nu het Douwe Bob-virus menig lichaam weer heeft verlaten, blikken we in de nacht van maandag op dinsdag nog één keer terug op de rijke historie van het songfestival. Het was de dag dat 60 jaar geleden, namelijk op 24 mei 1956,  zeven landen officieel deelnamen aan het internationale festijn.  Hoe werd dit initiatief in Europa ontvangen? En hoe is het festival door de jaren heen veranderd? Samen met  songfestival liefhebber en deskundige Tom van den Oetelaar gaan we terug naar de tijd waarin de zuivere noot en het kleine orkest nog zeer op prijs werden gesteld.  

Nederland een walhalla voor startups

Van het songfestival gaan we naar een ander Europees event. Het wordt de dag dat het Startup fest Europe van start gaat. Van 24 tot 28 mei 2016 is Nederland een paar dagen het Europese centrum van ondernemerschap. Hier vinden tientallen startups kapitaal, partners, klanten, talent, nieuwe ideeën, en technologie. Organisator Michel van F&A  - een Europees platform voor investeerders en startups in de voedselindustrie en agrarische branche-  vertelt wat jonge ondernemers de komende kunnen verwachten. 

Deel deze uitzending: