Dit is de Nacht
Afbeelding van aflevering: Dit is de Nacht

Dit is de Nacht

In Dit is de Nacht ruim baan voor de verhalen van luisteraars. Zij delen hun ervaringen over onderwerpen die spelen. Deskundigen schuiven aan en praten mee. En het nieuws van ver door de ogen van Nederlandse hulpverleners.

Wat te doen met hangjongeren?

Scooters, lawaai en knetterharde muziek: Bent u die hangjongeren in uw wijk ook zo beu? Een op de tien Nederlanders zegt veel last te hebben van sociale overlast in hun buurt. Hangjongeren en dronken mensen veroorzaken de meeste problemen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Waarom jongeren graag met vrienden hangen en wat we aan eventuele overlast kunnen doen horen we van Foor Broer en Lennart van Wijk, van ROOD Gouda, die begin dit jaar een initiatief zijn gestart om hangjongeren een avond per week een plek te bieden en socioloog en criminoloog Evelien Hoeben van de Universiteit van Amsterdam.

Vaderschap

Zondag was het Vaderdag. Een speciale dag voor vaders, maar ook voor opa’s, moeders en kinderen. Want uiteindelijk heeft iedereen wel met het vaderschap te maken. Hoe is het om vader te zijn, naar je vader op te kijken of om nooit een papa te hebben gehad? Schrijver en huisvader Tim van der Vliet en papa Frits van der Wens gaan met elkaar hierover in gesprek. Beiden hebben een heel eigen ervaring met het vaderschap.

In China hebben 11 miljoen mensen geprotesteerd tegen het slachten en eten van honden tijdens het Zonnewendefeest in de provincie Yulin. Tijdens het evenement, dat ook wel Hondenvleesfestival wordt genoemd, worden naar schatting 10 duizend honden geslacht om de langste dag van het jaar te vieren. Zal deze eeuwenoude traditie verdwijnen? China correspondent Jaap den Butter geeft zijn visie.

De Dalai Lama bij Obama

Afgelopen week bracht de Dalai Lama voor een tweede maal een bezoek aan president Obama. Het is niet de eerste keer dat de religieuze leider van Tibet Amerika bezocht. Wat weten we eigenlijk van de Dalai Lama? En heeft zijn strijd voor de mensenrechten in de afgelopen zestig jaar eigenlijk iets opgeleverd? Aan de lijn is journalist, wetenschapper en boeddhist Rob Hogendoorn.

Columbia Records introduceerde 68 jaar geleden, namelijk op 21 juni 1948, de vinyl plaat. Een ware revolutie in de muziekindustrie en een opmars voor de popcultuur van de jaren 60 en 70. Platenkenner en liefhebber Anton Speijers van platenzaak Concerto in Amsterdam neemt ons mee terug naar die bijzondere dag, waarop het swingende huisfeestje voor ons allemaal begon.

Zingende vluchtelingenkinderen

Bijna 1000 kinderen van vluchtelingen en asielzoekers geven een optreden in TivoliVredenburg in Utrecht. Samen met het Radio Filharmonisch Orkest brengen zijn de symfonie voor Angsthazen en Durfals ten gehore. Ook de leerlingen van basisschool Villa Kakelbont uit Den Helder zijn erbij. Juf en locatieleider van die school, Jacqueline de Moek is aan de telefoon.

Deel deze uitzending: