Dit is de Nacht
Afbeelding van aflevering: Dit is de Nacht

Dit is de Nacht

In Dit is de Nacht ruim baan voor de verhalen van luisteraars. Zij delen hun ervaringen over onderwerpen die spelen. Deskundigen schuiven aan en praten mee. En het nieuws van ver door de ogen van Nederlandse hulpverleners.

Stap voor stap

Blaren, pijnlijke voeten en doorzettingsvermogen: over een week gaat de 100ste Nijmeegse vierdaagse weer van start. Op dit jaarlijkse evenement komen maar liefst 200.000 bezoekers af vanuit alle windstreken. Dat wandelen niet alleen een sportieve bezigheid is, maar ook op psychologisch vlak veel voor mensen kan betekenen horen we van onze gast in de studio, wandelcoach en psycholoog Hilde Backus.

Verpleeghuiszorg

Verpleeghuiszorg staat de laatste tijd ter discussie. Is de zorg inderdaad zo slecht of hebben we te hoge verwachtingen? En welke mooie verhalen zijn er te vinden achter de gesloten deuren van een psychogeriatrische afdeling. Een gesprek hierover met verpleegkundige, docent verpleegkunde en auteur van 4 boeken over verpleeghuizen Gerke de Boer.

Help, Zuid-Korea sterft uit

Gemeenten die VERPLICHT speeddate-avonden organiseren, subsidie op vruchtbaarheidsbehandelingen en een campagne om het huwelijk aan te moedigen. In Zuid-Korea doen ze dat om het geboortecijfer op te krikken. Want als ze niks doen is de bevolking over 750 jaar uitgestorven! Een gesprek met Henny Savenije.

"Iedereen die een drugscrimineel doodschiet, verdient een medaille." Dat zijn de woorden van de nieuwe president van de Filipijnen -Rodrigo Duterte. Hij opende direct na zijn aanstelling de jacht op drugshandelaren. Nu, twee maanden later, heeft de politie  al meer dan 100 verdachten vermoord. Evert de Boer, van de Filipijnen Groep Nederland over de nieuwe Filipijnse president.

Niets nieuws onder de zon. Rassenrellen in Newark 1967

Vandaag 49 jaar geleden ging het helemaal mis in Newark, New Jersey, toen een zwarte man door de Amerikaanse politie werd mishandeld. Grote rellen braken toen uit. De spanningen tussen blank en zwart lopen opnieuw hoog op na een rustige periode sinds de jaren '60. Ferguson, Baltimore en Dallas: rassengeweld in Amerika is opnieuw aan de orde van de dag.Hoe kan dat? Is er niets veranderd sinds toen? En is het rassengeweld uit de jaren '60 te vergelijken met nu? We vragen het historicus Chris Quispel van de Universiteit Leiden

Eat to Meet

De afgelopen jaren hebben veel vluchtelingen de overtocht gemaakt naar Europa. De recente hoge instroom van asielzoekers in Amsterdam heeft geleid tot grote maatschappelijke betrokkenheid en mooie initiatieven in de stad. Ook Pakhuis de Zwijger wil met het initiatief Eat to meet nieuwe Amsterdammers welkom heten. We praten hierover met Simone van den Akker van de organisatie.

Deel deze uitzending: