Dit is de Nacht
Afbeelding van aflevering: Dit is de Nacht

Dit is de Nacht

In Dit is de Nacht ruim baan voor de verhalen van luisteraars. Zij delen hun ervaringen over onderwerpen die spelen. Deskundigen schuiven aan en praten mee. En het nieuws van ver door de ogen van Nederlandse hulpverleners.

Protest! Protest!

Nederland begon in de jaren 60 in snel tempo te veranderen.  Jongeren begonnen zich tegen maatschappelijke misstanden en het establishment te verzetten. Amsterdam was koploper in deze revolutie, waar vrijheid van demonstratie en de vrije seksuele moraal centraal stond. Hoe staat het er nu voor met protesterend Nederland?

Te gast is socioloog en filosoof Eric Duivenvoorden. Hij schreef onder andere het boek: De rebelse jeugd, hoe nozems en provo's Nederland veranderden. Tevens is hij oprichter van het Staatsarchief en was hij zelf eind jaren 80 actief betrokken bij een Amsterdamse krakersbeweging. In zijn boek ‘’ Een voet tussen de deur’, beschrijft hij de geschiedenis van het kraken van 1964 tot 1999.

De mooiste dag van je leven ?!

Matchende ringen, vrienden en familie in hun beste kleren, het jawoord op de belangrijkste vraag van die dag. We gaan het de komende twee uur hebben over trouwen en het huwelijk. Was het de mooiste dag in uw leven?

Een gesprek met buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, Marielle Jongmans en cursusleider Dorine Sommers van Alpha Nederland die onder andere de pre marriage course aanbiedt.

Even buurten in Rio

De eerste groep Nederlandse sporters is vertrokken richting Rio de Janeiro. De Spelen gaan bijna beginnen, nog maar 10 nachtjes slapen. Tijd om even met Rio te bellen of de stad er al klaar voor is. We bellen met Mirandag Geerling.

Het cultuur erfgoed in Libie is in gevaar

UNESCO vreest het ergste voor de vijf plaatsen in Libië die tot het werelderfgoed worden gerekend. Hij gaat niet zo goed in het land en daar kan ook erfgoed slachtoffer van worden. Joris Kila zet zich als archeoloog en erfgoeddeskundige al jaren in om schade aan cultureel erfgoed te voorkomen. Hij zet samenwerkingsverbanden op tussen deskundigen en militairen, daar waar internationale organisaties en verdragen tekort schieten.

Don't cry for me Argentina

Op 26 juli 1952 overleed Eva Perón. Een vrouw die in een vrij korte periode het hart van de Argentijnse natie veroverde. Ondanks haar lage leeftijd - ze was nog maar 33 toen overleed - heeft ze veel invloed gehad. Historicus Louwrens Schaaphok verzorgt in november een lezingenreeks over historische powervrouwen en dat lijstje mag Eva Perón, bijgenaamd Evita, niet ontbreken.

Een kijkje achter koninklijke deuren

De Koninklijke Stallen van het Paleis Noordeinde wordt dit jaar voor het eerst worden opgesteld voor het publiek. EO-collega Arjan Mitzer van Blauw Bloed mocht afgelopen donderdag alvast een kijkje nemen op de persviewing.

Deel deze uitzending: