Dit is de Nacht
Afbeelding van aflevering: Dit is de Nacht

Dit is de Nacht

In Dit is de Nacht ruim baan voor de verhalen van luisteraars. Zij delen hun ervaringen over onderwerpen die spelen. Deskundigen schuiven aan en praten mee. En het nieuws van ver door de ogen van Nederlandse hulpverleners.

Durft u offline te zijn?

Voelt u ook die druk om altijd online te zijn? Of om bij elk belletje de telefoon op te nemen? Journalist Bram van Montfoort ging het avontuur aan door een jaar lang Offline te leven. Internetsocioloog Albert Benschop vertelt hoe onze manier van communiceren in het digitale tijdperk is veranderd en waarom we zo afhankelijk zijn geworden van het internet.

Bent u geworden wat uw ouders hadden gewild?

“Ik heb een goddeloos geloof en ik hou van elke vrouw, en misschien ben ik geworden wat jij helemaal niet wou”. Deze iconische zin uit het lied Papa van Stef Bos kennen we allemaal. Aan het begin van het nieuwe school en studiejaar gaan we het hebben over de keuzes die pubers maken. Moeten pubers precies worden zoals hun ouders hopen? In hoeverre moet je het gedrag van pubers willen controleren? Of moeten ze zelf hun keuzes kunnen maken?

Aan het woord opvoedkundige Marina van der Wal en historisch pedagoog Bas Levering.

Estland heeft afgelopen weekend gevierd dat ze zich25 jaar geleden onafhankelijk verklaarde van de Sovjet-Unie. Maar Estland voelt weer de dreiging vanuit Rusland. Een gesprek hierover met Jeroen van der Hoeven, woonachtig in Estland

De overheid van Mexico voert al zo’n tien jaar een bloedige oorlog tegen drugscriminelen. Deze zogenaamde ‘war on drugs’ kostte het land al vele mensen het leven en het einde lijkt nog lang niet in zicht. Een gesprek hierover met Jos Bartman, Mexico-deskundige verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

De dag dat het DDR-parlement instemde met de eenwording

Op 23 augustus 1990 stemde het Oost-Duitse parlement in met de eenwording van Duitsland. Dat vond al vrij snel daarna plaats, op 3 oktober. Het was een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van onze oosterburen. Aan de telefoon is Jerker Spits, Germanist en schrijver van het boek ‘Staalhelmen en curryworst’, over de Duitse geschiedenis.

Internationale dag ter herinnering van de slavenhandel en de afschaffing ervan

Vandaag wordt internationaal stilgestaan bij slavernij, want het is vandaag internationale dag ter herinnering van de slavenhandel en de afschaffing daarvan . Op deze door de Verenigde Naties ingestelde dag wordt daar in het buitenland wel, maar in Nederland geen aandacht aan besteedt. Hoe dat kan vraag ik aan historica en surinamist Rosemarijn Höfte.

Deel deze uitzending: