Dit is de Nacht
Afbeelding van aflevering: Dit is de Nacht

Dit is de Nacht

In Dit is de Nacht ruim baan voor de verhalen van luisteraars. Zij delen hun ervaringen over onderwerpen die spelen. Deskundigen schuiven aan en praten mee. En het nieuws van ver door de ogen van Nederlandse hulpverleners.

Niet uit het veld te slaan

De Paralympische Spelen in Rio zijn begonnen, maar er is lang niet zoveel aandacht voor het evenement als voor de Olympische Spelen van een paar weken geleden. En dat terwijl er sporters actief zijn die in hun leven doorgaans grotere tegenslagen te verwerken hebben gekregen dan hun Olympische collega's. Kees-Jan van der Klooster belandde na een ongeluk bij het snowboarden in een rolstoel, maar vocht zich terug en deed mee aan de Paralympische Winterspelen van 2010 en 2014.

Duurzaam leven... Heb je even?

Hoe groen en duurzaam bent u eigenlijk? Scheidt u het afval of rijdt u zelfs elektrisch? Het klinkt als een grote stap, streven naar meer duurzaamheid. Marin Leus, van Groene Avonturen, en Nathalie van der Borgt, schrijfster van De Essentie Van Duurzaamheid hebben het tot in de puntjes uitgedacht.

Nieuwe president in Zambia beëdigd

In Zambia wordt vandaag de nieuwe president geïnstalleerd. De uitverkiezing van Edgar Lungu is omstreden. De oppositie vermoedt dat er is gefraudeerd met de uitslag. Tijdens de verkiezingscampagne braken er rellen uit, waarbij zelfs doden vielen. En dat is opmerkelijk, omdat Zambia één van de meest democratische landen in Afrika is. Wij spreken erover met Kees de Kwaasteniet, hij is voorzitter van de Zambiaanse gemeenschap in Nederland en volgde de verkiezingen in Zambia op de voet.

Emancipatie van India's onaanraakbaren

Een nieuwe mijlpaal in de emancipatie van de Onaanraakbaren, de laagste van het laagste van de Indiase bevolking. Het nieuwe maandblad, Dalit Dastak, voor de bewoners van New Delhi. Is dit een stap naar het opheffen van het eeuwenoude Hindoeïstische Kastesysteem? Evita Bloemheuvel was recent in New Delhi en zocht daar contact met de plaatselijke bevolking.

Vierenzestigste verjaardag Jip en Janneke

Dit was de dag dat Jip en Janneke voor het eerst verschenen in dagblad Het Parool. Wie had gedacht dat de verhaaltjes en tekeningen van Annie MG Schmidt en Fiep Westendorp 64 jaar later nog zó populair zouden zijn. Gioia Smid van de Fiep Westendorp Foundation in ieder geval wel.

Pak de internetpester aan

Dit wordt de dag dat Peter R. De Vries zijn petitie "Internetpesters Aangepakt" aanbied in Den Haag. Na het gelijknamige TV programma, waarin heel Nederland de moeilijke situatie van de slachtoffers heeft kunnen zien, is het volgens hem tijd voor actie.

Deel deze uitzending: