Langdurige werkloosheid, en: opvoeden
Afbeelding van aflevering: Langdurige werkloosheid, en: opvoeden

Langdurige werkloosheid, en: opvoeden

Wat moet je doen als je langdurig werkloos bent en je geen motivatie meer hebt om te zoeken naar een baan? En hoe voed je je kinderen het beste op?

Afgelopen zondag werd een portret gemaakt van Oud Pekela, het armste dorp van Nederland. De werkloosheid is er hoog, en sommige inwoners geven toe dat ze het wel prima vinden om een uitkering te krijgen. Hoe kun je langdurig werklozen in beweging krijgen? We praten erover met Agnes Kroes, arbeidsdeskundige bij Arbitrea.

Onderzoekers hebben ontdekt dat Nederlandse baby's meer lachen dan Amerikaanse baby's. Nederlandse ouders schermen hun kinderen meer af te  van prikkels en hebben een rustigere opvoedstijl dan de Amerikaanse ouders, zo blijkt. Wat gebeurt er eigenlijk in de hersenen van baby's, en hoe voed je kinderen nu het beste op? We praten erover met neuropsycholoog André Rietman en Justine Mol, auteur van het boek 'Opgroeien in Vertrouwen' en coach geweldloos communiceren.

Live muziek is er van Writersday.

In Dit is de Wereld praten we met correspondenten in Oekraïne en Kameroen. Jan van Beest woont in Oekraïne en vertelt over het geweld tussen het leger en de pro-Russische separatisten in het Oosten van dat land. Nelis van den Berg woont in Kameroen en verhaalt over de dreiging van Boko Haram.

In Dit was de Dag kijken we samen met Wiebe Wieling, voorzitter van de Nederlandse Frisbee Bond, terug naar 3 februari 1954, toen de tiende Elfstedentocht werd geschaatst. In Dit wordt de Dag praten we met Lian Smits, bestuurder van Kompaan en de Bocht. De hulporganisatie krijgt vandaag de Kind Centraal-award overhandigd uit de handen van Johnny de Mol. Koningin Máxima is ook aanwezig bij de uitreiking.

Presentatie: Ruben Bakker.

Beluister fragmenten terug

Luister fragmenten uit de uitzending terug via radio1.nl/ditisdenacht

Of beluister de hele uitzending hieronder.

Deel deze uitzending: