Geld laten rollen, en: liegen
Afbeelding van aflevering: Geld laten rollen, en: liegen

Geld laten rollen, en: liegen

Het lijkt weer beter te gaan met onze economie. Gaan we nu ook meer geld uitgeven? En liegen: we doen het allemaal. Waarom eigenlijk?

Het lijkt voorzichtig de goede kant op te gaan met de economie in Nederland en heel Europa. Fe Europese Centrale Bank wil deze ontwikkeling nog een extra zet geven: zij pompt dit jaar tot en met september 2016 ruim 1,1 biljoen euro in de Europese economie. We worden dus gestimuleerd geld uit te geven. Ondertussen worden de spaarrentes ook steeds lager. Is de tijd gekomen om flink te investeren? Of houden we als typische Nederlanders toch nog lekker de hand op de knip?  Wat doet het met ons vertrouwen in de toekomst? We praten erover met  Martijn van Hulten, financieel planner en belastingadviseur en ook penningmeester bij de Vereniging van Onafhankelijke Financieel Planners.

Na drie uur gaan we het hebben over liegen: we doen het allemaal wel eens. Sommige tv-programma's draaien zelfs om liegen en bedriegen en dat ontmaskeren, zoals Wie is de Mol of het programma Opgelicht. Waarom liegen we? Wat is het nut en wat het gevaar van liegen? Twee experts vertellen erover: Guus Essens, schrijver van het boek 'Ik weet dat u liegt' en coach in het herkennen van leugens en beeldend kunstenaar Nelle Boer, die langer dan een jaar loog dat hij de Marokkaanse politicoloog Nizar Mourabit was en zo een veelgevraagde 'mediamarrokaan' werd.

Live muziek is er van Gerben Boots

In het laatste uur gaan we bellen met onze correspondenten. We praten met Jos Strengholt over opstanden in Egypte en met Gert de Goeijen over een corruptie-oorlog in Indonesië. Aan het einde van het uur horen we nog even van Eelco Keij in New York hoe erg de sneeuwstorm Juno is die daar over de stad raast.

In Dit was de Dag spreken we met historicus Herman Pleij over de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz, die precies 70 jaar geleden plaatsvond. In Dit wordt de Dag blikken we vooruit op de Nationale Onderwijstentoonstelling, die vandaag opent in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit doen we met Johan Hof, die het liefst in elke school een LEGO-studio wil.

Presentatie: Willem de Gelder

Deel deze uitzending: