Zorgzame dorpen, en: geloofsverlaters
Afbeelding van aflevering: Zorgzame dorpen, en: geloofsverlaters

Zorgzame dorpen, en: geloofsverlaters

Uit onderzoek blijkt dat dorpelingen minder zorgzaam voor elkaar zijn dan gedacht. Verder kent Nederland voor het eerst minder gelovigen dan atheïsten.

De overheid legt steeds meer verantwoordelijkheden neer bij de lokale omgeving, maar voelt de Nederlander zich ook aangesproken om die nieuwe verantwoordelijkheden op te pakken? Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft onderzocht in hoeverre Nederlanders betrokken zijn bij hun buurt of dorp. Uit het onderzoek zou blijken dat het een illusie is dat mensen in kleine dorpen meer voor elkaar zorgen dan in de stad, zoals wel eens gedacht wordt. We praten over zorgen voor je dorps- en stadsgenoten met Mary Kuipers van stichting Present.

Na 3 uur hebben we het over van je geloof afvallen. Afgelopen week bleek uit een onderzoek in opdracht van Trouw dat er meer ongelovigen dan gelovigen zijn in Nederland. 17 procent van de Nederlanders gelooft in God, tegenover meer dan 25 procent atheïsten. In 2012 waren er nog meer gelovigen dan ongelovigen. Het is dus voor het eerst dat de atheïsten gelovigen 'inhalen'. Hoe kan het dat steeds meer mensen hun geloof verlaten? Hoe kom je tot zo'n besluit? En komt er ook iets anders voor terug? We praten erover met godsdienst-socioloog Durk Hak en theoloog en filosoof Lammert Kamphuis, die zelf zijn gereformeerd vrijgemaakte geloof losliet en daar een boek over schreef. En natuurlijk is er ook weer ruimte voor úw verhaal.

Live muziek is er van Theo van Heijlingen.

In het laatste uur praten we in de rubriek Dit is de Wereld met onze correspondenten in Israël en Griekenland. In Israel is veel discussie over islamisering en de Franse joden die naar Israel komen. Benjamin Philips praat ons bij. In Griekeland woont Roosmarijn Mavrikou-Zevenhuizen en zij vertelt over de op handen zijnde verkiezingen en de economische staat waarin Griekenland verkeert.

In Dit was de Dag gaan we met Dick Matena terug naar het jaar 1986, toen de laatste strip van Ollie B. Bommel uitkwam. Matena was een vriend van geestelijk vader van Bommel, Maarten Toonder en hij tekende ook mee aan de strips. in Dit wordt de Dag blikken we vooruit op Big Improvement Day. Dit evenement laat vandaag zien op welke punten het allemaal goed gaat met Nederland en welke mooie initiatieven er zijn om Nederland en de wereld een stukje beter te maken. Koen van Swam mag er vandaag spreken over zijn bijzondere boerderij en spreekt ook met ons. 

Presentatie: Anne Kuik

Deel deze uitzending: