Politiebureaus sluiten, en: uiterlijke schoonheid
Afbeelding van aflevering: Politiebureaus sluiten, en: uiterlijke schoonheid

Politiebureaus sluiten, en: uiterlijke schoonheid

Meer dan de helft van de politiebureaus worden de komende jaren gesloten. Het blauw moet namelijk meer de straat op. Wat is úw ervaring met de politie? En: uiterlijke schoonheid helpt bij succes in het leven. Hoe belangrijk is uiterlijk voor u?

Het aantal politiebureaus wordt de komende tien jaar teruggebracht van de 400 naar 167, schree  minister Opstelten maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Hiervoor in de plaats komen steunpunten in gemeentes. Het is de bedoeling dat er meer blauw op straat komt. Hoe gaat deze verandering onze verhouding met de politie veranderen? En hoe is die eigenlijk op dit moment? We praten erover met criminoloog en rechtsdeskundige Cyrille Fijnaut.

Na drie uur hebben we het over schoonheid. Het Sociaal en Cultureel Planbureau kwam afgelopen week met een onderzoek waaruit bleek dat een knap gezicht even belangrijk is als je diploma's. De kans dat mooie werkzoekenden worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is 20 procent groter en de kans dat knappe mensen voor een etentje worden gevraagd is zelfs 30 procent hoger. Waarom is schoonheid zo belangrijk voor ons? Wat ís schoonheid eigenlijk? En speelt het een steeds grotere rol in onze samenleving? Robert Haringsma, die positief psycholoog is en veel bezig is met zelfvertrouwen en Sylvia Holla , een sociologe die veel onderzoek doet en heeft gedaan naar schoonheid, leggen het uit. Natuurlijk is er ook weer ruimte voor úw verhaal.
 
Live muziek is er van de band Sir James
 
In het laatse uur praten we met onze correspondenten in Kenia en Indonesië  Maaike op de Coul werkt in een weeshuis in Kenia en met kerst voor de deur kunnen de kinderen wel wat extra aandacht gebruiken. Van Gert Goeijen horen we over de splinternieuwe president in Indonesië, die net aan de slag is gegaan.
 
In Dit was de Dag vertelt Jaap verheul over de Boston Tea Party, een protest van Amerikaanse kolonisten tegen de Britse overheid in 1773. Voor wie was dit een feest en wie bleven er met een kater achter? Wim Daniëls blikt tenslotte met ons vooruit op het woord van het jaar 2014: dat wordt namelijk vandaag bekend gemaakt en hij wil daar graag wat woorden over kwijt.
 
Presentatie: Anne Kuik en Maarten Hagg

Terugluisteren

Luister hier fragmenten terug uit de uitzending: radio1.nl/ditisdenacht

Of beluister de hele uitzending hieronder.

Deel deze uitzending: