Een verslaving: wat is het en hoe kick je er vanaf?
Afbeelding van aflevering: Een verslaving: wat is het en hoe kick je er vanaf?

Een verslaving: wat is het en hoe kick je er vanaf?

Verslaafd zijn: het is een belangrijk maatschappelijk probleem, dat gezinnen kapot kan maken en de samenleving miljarden kost.

Verslavingen, ze komen voor in alle soorten en maten: naast de bekende alcohol- en drugsverslavingen, zijn ook LinkedIn-verslavingen en smartphone-verslavingen bijvoorbeeld een groot probleem, zo bleek eind oktober. Wat is een verslaving precies, hoe ontstaat het en hoe help je iemand er vanaf te komen? En hoe ziet je leven eruit als je afgekickt bent? Daar praten we over met ex-gameverslaafde Jean Pierre Claessens en verslavingspsycholoog Jan Teerds, die werkzaam is bij stichting De Hoop. Natuurlijk is er ook weer ruimte voor úw verhaal.

Live muziek is er van Ivo Bernard.

In Dit is de Wereld horen we het nieuws door de ogen van onze correspondenten in Israël en Ierland. In Israël zijn momenteel veel aanslagen en het land lijkt gespannen. Ambulancebroeder Christiaan Nijsink ziet dit regelmatig met eigen ogen. Hans van der Laan woont in Ierland, waar het momenteel politiek gezien erg onrustig is. Dit heeft onder andere te maken met de politieke partij Sinn Féin, die zich erg druk maakt over misbruik in de katholieke kerk en het gebrek aan vervolging van de daders. Verder is het aantal belastingen er enorm toegenomen.

In Dit was de Dag praten we met tekenfilmdeskundige Han Peekel over de allereerste tekenfilm met gesynchroniseerd geluid, namelijk Steamboat Willie. Deze tekenfilm van Walt Disney verscheen op 18 november 1928 in de bioscopen. In Dit wordt de Dag aandacht voor de Viva400, de lijst met de meest inspirerende en succesvolle vrouwen van het afgelopen jaar. De Viva400 wordt vandaag bekend gemaakt en jurylid Sylvana Simons doet er voor ons een boekje over open.

Presentatie: Willem de Gelder

Deel deze uitzending: