Geuren in alle soorten en maten. En: Nationale verbondenheid
Afbeelding van aflevering: Geuren in alle soorten en maten. En: Nationale verbondenheid

Geuren in alle soorten en maten. En: Nationale verbondenheid

Vandaag werd de MH17 ramp herdacht in de RAI met een indrukwekkende ceremonie voor de nabestaanden van de slachtoffers. Hoe leeft u mee? En geuren spelen vaak een grote rol in ons leven, als je in de herfst door het bos wandelt ontkom je er bijvoorbeeld niet aan.

De MH17 ramp werd vandaag nationaal herdacht. Veel artiesten droegen hun steentje bij en er was een bijzonder eerbetoon aan de slachtoffers door nabestaanden en hoogwaardigheidsbekleders. Alle namen van de overledenen werden opgenoemd en Nederland stond weer even collectief stil bij de verschrikkelijke gevolgen van de ramp. Daan Westerink is journaliste en rouwdeskundige. Ze voelt zich betrokken bij alle gebeurtenissen, ze vertelt hierover in de uitzending. Ook Dionijs de Hoog, socioloog en historicus, ls te gast en laat zijn licht schijnen over de nationale verbondenheid die we als land ervaren wanneer sommigen van ons getroffen worden door zulk zwaar leed. 

In het tweede en derde uur praten we met geurwetenschapper Irina Kranenbarg-Tudor en brandmarketeer Sander Schaap van Scent Your Brand over geuren. Wat zijn de effecten van geuren op de mens? Hoe bepalen we of we iets lekker vinden ruiken en kunnen geuren ook daadwerkelijk ingezet worden om de omzet van winkels een handje te helpen? We horen het van onze gasten en zijn ook benieuwd naar de favoriete geuren van onze luisteraars. 

In Dit is de Wereld praten we met Ewien van Bergeijk, zij is in Senegal en praat ons bij over de verspreiding van Ebola en andere actuele zaken. Ook spreken we met André Das in Argentinië. Kircher de president van het land houdt er namelijk een aantal interessante theorieën op na. 

Live muziek is er van Shifting Daylight

In Dit was de Dag blikken we terug op het einde van de eerste wereldoorlog. Dat was namelijk alweer 96 jaar geleden. Wat kunnen we leren van de omstandigheden toen en is er in de toekomst kans op een verstoring van de vrede zoals we die nu kennen? Hans Andriessen geeft deskundig commentaar.

In Dit wordt de Dag aandacht voor de Tech Femme dag. Een dag waarop vrouwen die van techniek houden hun hart kunnen ophalen. Die vrouwen blijken volop aanwezig te zijn en we worden alvast warm gemaakt door wiskundige Ionica Smeets.

Presentatie: Maarten Hagg

 

Luister fragmenten terug

Luister fragmenten uit de uitzending via radio1.nl/ditisdenacht

Of beluister de hele uitzending hieronder:

Deel deze uitzending: