Jongeren pesten volwassenen, en: gezond eten
Afbeelding van aflevering: Jongeren pesten volwassenen, en: gezond eten

Jongeren pesten volwassenen, en: gezond eten

Sommige volwassenen worden gepest door jongeren: wat kun je hiertegen doen? En gezond eten is hip: zijn die quinoa zaadjes nou echt zo goed voor ons?

Deze week is het de Nederlandse Week tegen Pesten. Ook leraren worden soms gepest, door hun leerlingen. Het is vaak een stil leed, want erover praten is moeilijk. Hoe kom je als volwassene in een situatie terecht dat je gepest wordt door jongeren? En welke jongeren doen dit? We praten erover met Frank van Strijen, expert op het gebied van straatcultuur.

Verder leggen we superfoods onder het vergrootglas. Steeds meer mensen houden zich bezig met gezond eten. Deze week werd bekend dat mensen misschien wel diabetes krijgen van zoetjes en bleek dat cola light ongezonder is dan gewone cola. De onderzoeken vliegen ons om de oren en hype na hype verschijnt en verdwijnt: wat is nou écht gezond en wat kunnen we beter laten staan? En hebben we die superfoods wel nodig? Superfooddeskundige Tanja Sanders en darmfloratherapeut en voedingskundige Nienke Tode-Gottenbos leggen het uit. Vanzelfsprekend is er ook weer ruimte voor uw ervaringen.

Live muziek met een boodschap is er van Piepschuim.

In het laatste uur worden we door onze correspondenten bijgepraat over het nieuws in Senegal en Turkije. In Senegal is het eerste geval van Ebola het gesprek van de dag. Het volk is erg bang voor een grote uitbraak. En Turkije zit in een lastig parket. De Koerdische vluchtelingen blijven maar binnenstromen en ondertussen moet er ook gevochten worden tegen IS. Zou deze gemeenschappelijke vijand de Koerden en Turken verbroederen?

In Dit was de Dag blikken we met historicus Fik Meijer terug op de Slag bij Marathon in 490 voor Christus, toen de eerste marathon gelopen werd door Phidippides. In Dit wordt de Dag kijken we met Erik de Zwart vooruit naar het concert van Pharrell Williams dinsdagavond in Ziggo Dome. Mag Pharrell vergeleken worden met de Beatles?

Presentatie: Maarten Hagg

Fragmenten terugluisteren

Luister hier fragmenten uit de uitzending terug: http://www.radio1.nl/ditisdenacht

Of beluister de hele uitzending hieronder.

Deel deze uitzending: