Moet zwarte Piet blijven? en: protesteren kun je leren!
Afbeelding van aflevering: Moet zwarte Piet blijven? en: protesteren kun je leren!

Moet zwarte Piet blijven? en: protesteren kun je leren!

Zwarte Piet is nog niet in het land maar hij houdt de gemoederen flink bezig, Albert Heijn plaatste vandaag een gedicht om de gunst van Piet, en de consument, terug te winnen. En: Protesteren. Is dit nog hip en happening en waarom doen we het eigenlijk?

Het nieuws dat Albert Heijn zwarte Piet uit de schappen verwijdert en vervangt met 'witte' hulppietjes bracht bij menig Nederlander gemengde gevoelens teweeg. Sommige mensen dreigen Albert Heijn zelfs te boycotten en dat is ook de winkelketen niet in de koude kleren gaan zitten. Vandaag werd door middel van een gedicht een charmeoffensief ingezet om Piet en de consument tevreden te stellen. Sinterklaaskenner en historicus Frits Booy bespreekt met ons het heersende beeld van zwarte Piet en hoe die er in de toekomst mogelijk gaat uitzien. 

Verder gaan we het hebben over protesteren. Hoe kun je dit op een goede manier aanpakken en wat zijn redenen om de straat op te gaan? In Hongkong zijn hevige protesten tegen de regering maar onlangs ook dichter bij huis toen een aantal Koerden in Den Haag bij de tweede kamer verhaal gingen halen. Dunya van Troost is politicoloog en doet onderzoek naar de emoties die mensen hebben bij het protesteren. Dennis Luts is organisator van de Occupybeweging en dus een doorgewinterde protesteerder. Samen vertellen ze waarom mensen protesteren en wat de noodzaak ervan is. 

Live muziek is er van singer-songwriter Rogier Pelgrim.

In het laatste uur praten we met onze correspondenten in Rusland en Turkije. Hulpverleners uit Europa worden streng gecontroleerd door Russische overheden en in Turkije worden avondklokken ingesteld en probeert de overheid rechterlijke instanties in handen te krijgen. Bert Dokter in Moskou en Kees Arendz in Instanbul brengen verslag uit. 

In Dit was de Dag gaan we anderhalve eeuw terug in de tijd toen de uitvinding van de nitroglycerine werd vastgelegd door Alfred Nobel. Dit krachtige middel maakte Nobel zeer succesvol en prof. dr. Jenneskens legt uit waarom. In Dit wordt de Dag aandacht voor de presentatie van het boek met herschreven Sinterklaasliedje. Bram van der Vlugt is de gelukkige die het boek als eerste in ontvangst mag nemen en we vragen hem of hij blij is met de oude liedjes in een nieuw jasje. 

Presentatie: Maarten Hagg

Luister fragmenten terug

Luister fragmenten uit de uitzending via radio1.nl/ditisdenacht

Of beluister de hele uitzending hieronder:

Deel deze uitzending: