Orgaandonor zijn, en: wat doet sporten met ons?
Afbeelding van aflevering: Orgaandonor zijn, en: wat doet sporten met ons?

Orgaandonor zijn, en: wat doet sporten met ons?

Afgelopen week was het Donorweek. Heeft u al aangegeven of u orgaandonor wilt zijn of niet? En: een paar dagen geleden werd door een onderzoek maar weer eens duidelijk hoe gezond sporten voor ons kan zijn.

Tijdens de afgelopen Donorweek hebben minder mensen dan vorig jaar laten weten of ze donor willen zijn of niet. Toch is er in Nederland nog sprake van wachtlijsten en donortekorten. Wordt het misschien tijd de mensen die zich niet uitspreken een handje te helpen met het zogenaamde 'Ja, tenzij'-systeem, waarbij je gewoon donor bent TENZIJ je aangeeft dat je dat niet wilt zijn? We praten met voorstander van dit systeem Menno Loos, die hier ook een burgerplatform voor oprichtte, en met publicist en tevens felle tegenstander Daan Spaargaren.

Daarnaast gaan we het hebben over bewegen. Afgelopen week bleek uit een Zweeds onderzoek dat leerlingen twee keer zo veel kans maken hun leerdoelen te halen wanneer ze twee extra uren per week gym krijgen. Dit ongelofelijke effect bewijst maar weer eens hoe gezond sporten voor ons kan zijn. Hoe kan dit? Hoe motiveer je jezelf om te blijven sporten, zonder té fanatiek te worden? En wat doet bewegen met onze geest? We praten erover met sportcoach en voormalig atlete Olga Commandeur en met arts en bewegingswetenschapper Bernard Duvivier. Natuurlijk is er ook weer ruimte voor uw verhaal.

Stevige live muziek is er van Counter Jib

In Dit was de Dag spreken we met onze correspondenten in Tsjechië en Venezuela. In Tsjechië zijn verkiezingen geweest en in Slowakije gaan ze binnenkort naar de stembus. Zo'n twintig jaar geleden vormden de landen nog een gezamenlijke natie, maar er zijn nu behoorlijke verschillen op politiek vlak. Laura Postma praat ons bij. Vanuit Venezuela horen we van Michel Spekkers hoe het daar is. De overheid lijkt de controle over het land te zijn kwijtgeraakt en veel mensen verlangen terug naar de tijd dat Hugo Chavez aan de macht was.

In Dit was de Dag spreken we met directrice Olga Kolen van het Philips museum over de presentatie van de gloeilamp door Thomas Edison. Vandaag is dat namelijk precies 135 jaar geleden. En in Dit wordt de Dag gaan we met cabaretier Bert Visscher in gesprek over het hilarische fenomeen John Cleese. Vandaag treedt Cleese op in Carré.

Presentatie: Willem de Gelder en Anne Kuik

 

Deel deze uitzending: