Vogelgriep, en: Wat is kunst?
Afbeelding van aflevering: Vogelgriep, en: Wat is kunst?

Vogelgriep, en: Wat is kunst?

De vogelgriep lijkt om zich heen te grijpen in Nederland. Hoe gevaarlijk zijn deze dierenziekten eigenlijk voor mensen en hoe zal deze uitbraak verlopen? En kunst: wat is het? En kunnen we er zonder of niet?

De vogelgriep lijkt om zich heen te grijpen in Nederland. Hoe gevaarlijk zijn deze dierenziekten eigenlijk voor mensen en hoe zal deze uitbraak verlopen? En kunst: wat betekent het voor ons en kunnen we er zonder of niet?

Vorige week brak er vogelgriep uit in het Nederlandse Hekendorp. Daarna volgden er nog twee uitbraken: er is nu vogelgriep geconstateerd op 5 Nederlandse bedrijven. Ook in Duitsland en Engeland is het al. Het gaat om het type H5N8, een type dat we nog niet eerder in Nederland hadden. Verschillende types vogelgriep veroorzaken ook verschillende ziekteverschijnselen bij mensen. Ziekte-uitbraken bij dieren komen in ons land regelmatig voor. Epidemioloog en specialist in gevolgen van vogelgriep Arjan Stegeman praat met ons over de huidige vogelgriep, de gevolgen voor Nederland en de pluimveehouderij en over infectieziekten bij dieren in het algemeen.

Na drie uur is het tijd voor kunst. In Rotterdam komt een nieuw kunstwerk voor het centraal station, in de vorm van twee kussende wereldbollen. Waarom is zoiets nou eigenlijk kunst? En wat voegt het toe? Kunst lijkt diepgeworteld in onze cultuur en voor sommige mensen betekent het heel veel. Maar wat kunst is: dáár verschillen de smaken soms flink over. We praten erover met Frits de Coninck, hij is kunstcriticus, en Theo Schepens: hij is beeldhouwer en werkt tegenwoordig veel met een 3d-printer. Natuurlijk is er ook weer ruimte voor uw verhalen en vragen.

Live muziek is er van Paul Cherryseed

In Dit is de Wereld horen we het nieuws van onze correspondenten uit Egypte en de VS. in Egypte is een veelbesproken rechtszaak over vrouwenbesnijdenis achter de rug. Jos Strengholt praat ons bij vanuit Caïro. In Amerika bleek onlangs dat er een man 39 jaar onterecht in de gevangenis zat. Een verkeerde beslissing dus van de jury. Eelco Keij weet uit eigen ervaring hoe dat werkt, zo'n jury.

In Dit was de dag horen we hoe de Nederlandse actrice van Surinaamse afkomst Jetty Mathurin de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 meemaakte. En hoe onafhankelijk is Suriname vandaag de dag eigenlijk?

En in Dit wordt de dag spreken we met Niels 't Hoofd over de Dutch Game Awards die vandaag uitgereikt worden: hoe staat het met de games van Hollandse bodem?

Presentatie: Maarten Hagg

Terugluisteren

Luister fragmenten terug via radio1.nl/ditisdenacht

Of beluister de hele uitzending helemaal onderaan.

Kunstwerken

De kunstwerken die werden besproken in het programma, van boven naar beneden:

  • The Widow - Marlène Dumas
  • Naomi - Marlène Dumas
  • Untitled 1970 - Mark Rothko
  • Grey, Orange on Marroon - Mark Rothko
  • Rosy-Fingered Dawn at Louse Point - Willem de Kooning
  • The Wanderer above the mists - Caspar David Friedrich
  • Olifanten - Tom Claassen

 

 

Deel deze uitzending: