Voorkom werkstress, en: waarom kijken we tv?
Afbeelding van aflevering: Voorkom werkstress, en: waarom kijken we tv?

Voorkom werkstress, en: waarom kijken we tv?

Deze week is het de week van de werkstress. Uit onderzoek blijkt echter dat veel werknemers niet durven te zeggen dat ze er last van hebben. En televisiekijken: bijna iedereen doet het. Maar als publiek zijn we duidelijk in twee groepen te verdelen, zo bleek afgelopen week.

Uit een onderzoek van het ministerie van sociale zaken blijkt dat veel werknemers bang zijn om te zeggen dat ze last hebben van werkstress. Wat zegt dat over de cultuur over de werksfeer op de werkvloer? En hoe belangrijk is een goede werksfeer eigenlijk, geven we daar meer om dan om geld? Zorgt het ervoor dat je werkstress beter aankunt? We praten erover met organisatie- en arbeidsadviseur Edo Houwings.

Televisiekijken, we gaan het er over hebben na drie uur. Iedereen kijkt naar het NOS-journaal, maar verder is het kijkpubliek sterk verdeeld in twee groepen, zo blijkt uit recent onderzoek. Maar deze twee groepen verschillen niet alleen in kijkvoorkeuren: ook sociaal cultureel zijn ze heel anders. Hoe kan dit? En waarom kijken we eigenlijk zoveel televisie? We praten erover met Ron Vergouwen, TV-recensent voor omroep Max en Vincent Crone, mediawetenschapper en docent media- en cultuurwetenschappen. Ook is er weer ruimte voor uw verhaal.

Prachtige live muziek is er van Sandy Dane

In Dit is de Wereld horen we het nieuws uit India en Kosovo. Anke Bleeker vertelt dat de Indiërs kampen met het regenseizoen en knokkelkoorts. Gelukkig is India er als eerste land in geslaagd om een vaccin tegen knokkelkoorts te ontwikkelen. Ook uit Kosovo goed nieuws, van Stefan van Dijk. Kosovo kent een positief jaar met politieke overwinningen, onder andere op sportief vlak.

In Dit was de Dag blikken we met oud minister van defensie Bram Stemerdink terug op de eerste echte autoloze zondag, op 4 november 1973. Deze maatregel ontstond door de oliecrisis. En in Dit wordt de Dag een primeur: de Quote 500 komt vandaag uit en Mirjam van den Broeke, hoofdredactrice van het blad, verklapt bij ons alvast wie op nummer 1 staat en zich de rijkste persoon van Nederland mag noemen.

Presentatie: Maarten Hagg

Luister fragmenten terug

Luister fragmenten uit de uitzending via radio1.nl/ditisdenacht

Of beluister de hele uitzending hieronder:

Deel deze uitzending: