search tag times-circle comment navicon twitter facebook volume-off volume-up play pause stop left right audio video photo

Hoeveel moet je weggeven?

In deze aflevering wordt de vraag besproken van een stel dat zich afvraagt hoeveel van je bezit je weg moet geven aan goede doelen. Mag je een ruimer huis kopen, terwijl je het geld ook aan mensen kunt geven die helemaal geen huis hebben?

VRAAG

Geacht panel,

Wekelijks luisteren wij naar uw programma en elke keer met veel plezier. De adviezen die gegeven worden zijn veelal erg bruikbaar en daarom willen we u graag ons dilemma voorleggen.

Wij zijn een gelukkig getrouwd stel en het geloof in God is voor ons erg belangrijk. Door verschillende zaken is leven op een juiste, christelijke manier voor ons de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Wij hebben van zeer nabij gezien dat geld en goed niet gelukkig maken en de zaken die er werkelijk toe doen, zoals liefde en gezondheid niet kunnen behouden.

Nu ons dilemma. Wij hebben beiden een zeer goede baan en mede door onze sobere manier van leven in de loop der jaren veel gespaard. Daardoor hebben we nu de mogelijkheid om te bedenken wat we met dit bedrag moeten doen. Het gaat om een zeer groot bedrag. Materiële zaken en reizen interesseren ons nauwelijks, dus de enige investering zou een andere en grotere woning kunnen zijn.

Vanwege onze kinderen zou meer ruimte prettig zijn, maar onze gedachte is eigenlijk dat we het al heel goed hebben op de plek waar we nu wonen.
We kunnen het geld ook aan anderen geven om hun levensstandaard van slecht naar goed te brengen.

Onze vraag is eigenlijk, wat verwacht God van ons? Hoeveel wordt je geacht te schenken? Is 10 procent de norm?  We kunnen toch moeilijk alles weg geven. Als er dan iets gebeurt en onze eigen kinderen komen in  de problemen, wat dan?  Maar ja, we kennen ook het verhaal van de dwaze man die maar graanschuren blijft bouwen en diezelfde nacht wordt getroffen door de dood. Geld en materie bieden geen enkele zekerheid.

Maar toch, aan de andere kant kreeg Jozef ook juist van God de opdracht om graanschuren te bouwen vanwege de magere jaren die Egypte en de omringende landen zouden treffen. De tijd is nu, net als toen ook niet echt makkelijk. 

We vinden het echt erg lastig. Het grote verschil tussen arm en rijk. Het is oneerlijk in onze ogen.

Ook zijn wij bekend met de uitspraak van Jezus dat het voor een kameel makkelijker is om door het oog van de naald te gaan dan voor een rijke om de hemel binnen te gaan.
We nemen nu ook al wel een stuk verantwoordelijkheid door te doneren aan goede doelen, financiële bijdragen aan de kerk, etc. Maar is dat genoeg in Zijn ogen?

Dank voor uw reactie! We stellen het zeer op prijs!

Deel deze uitzending: