search tag times-circle comment navicon twitter facebook volume-off volume-up play pause stop left right audio video photo

Waarom moest mijn man sterven?

Vandaag bespreken ds. Ruud van Campen en Henk Rothuizen de vraag van een vrouw die schrijft dat haar man een jaar geleden is overleden aan een ernstige ziekte. Ze worstelt erg met de waaromvraag.

VRAAG

Beste Redactie,
 
Na ruim 11 maanden ziek te zijn geweest, is een jaar geleden mijn man overleden. De periode van zijn ziek zijn was enerverend en zwaar. Het was moeilijk om hem in zo'n korte tijd te zien aftakelen en hem van sterke, zelfstandige man, een zwakke, hulpbehoevende patiƫnt te zien worden. Hij klaagde nooit en vertrouwde altijd op de Here. Al kort nadat hij ziek werd, was duidelijk dat genezing er menselijkerwis niet meer in zat. Hij verzette zich daar niet tegen en kon zelfs uitkijken naar de ontmoeting die hij met zijn Heiland zou krijgen.
 
Wij hebben het altijd goed samen gehad. Ons huwelijk was echt gezegend. Er is zoveel moois om op terug te kijken. En met dat terugkijken voelt het gemis ook zo schrijnend aan. Ik mis hem elke dag.
 
Ik worstel vaak met de vraag 'waarom"? "Waarom hij?" Soms praat ik met anderen uit mijn kerk over deze worsteling. Geregeld krijg ik dan te horen dat ik die vraag niet mag stellen, omdat de Here weet wat Hij doet. Het voelt dan aan alsof ik met die vraag tegen God in zou willen gaan, maar dat is niet zo. Toch heb ik die vraag. Ook de Here Jezus heeft aan het kruis een vraag waarom aan God gesteld. Het is toch niet verkeerd om die vraag te stellen? Of toch? Hoe moet ik hiermee omgaan?
 

Deel deze uitzending: