search tag times-circle comment navicon twitter facebook volume-off volume-up play pause stop left right audio video photo

Begrip voor seculiere standpunten

Vanavond bespreken ds. Chris van Andel en Henk Rothuizen de vraag van een briefschrijver die zegt dat ze best begrip heeft voor mensen in haar omgeving die een abortus laten doen, winkelen op zondag of ongehuwd samenwonen. Tegelijkertijd voelt ze zich hier schuldig over.

VRAAG

Ik ben midden twintig en  een trouwe kerkganger. Vijf jaar geleden heb ik belijdenis van het geloof gedaan. Na het afronden van mijn studie ben ik gaan werken en word ik omringd door niet-gelovige collega's. Als de gelegenheid daar is, probeer ik ze de basiselementen van het geloof mee te geven en met enige regelmaat zijn er ook goede gesprekken. Zo krijg ik de mogelijkheid om een christelijke visie te geven op zaken als samenwonen, homorelaties, euthanasie, winkels die open zijn op zondag en abortus. Dit doe ik overigens zonder oordelen en ik laat daarbij een ieder in zijn of haar waarde. De laatste tijd merk ik echter dat ik steeds meer begrip krijg voor de seculiere standpunten. Zo hoorde ik via een collega dat een andere collega een abortus heeft ondergaan en ik merkte bij mezelf dat ik veel begrip kon opbrengen voor haar situatie. Ik gun het collega's eigenlijk ook wel dat ze op zondag gezellig kunnen gaan winkelen. Toen een goede vriend van mijn vader ging samenwonen, was ik oprecht blij voor hem dat hij weer een levensgezel had gevonden. Dit zijn slechts enkele voorbeelden en ik ben bang dat ik verder wegzak en meer loskom van de Bijbel, hoewel ik er elke dag in lees. Mijn inlevingsvermogen is altijd erg groot geweest. Ik lees veel opinietijdschriften en kijk regelmatig naar talkshows waarin recente ontwikkelingen worden besproken. De laatste jaren is de groep gelijkdenkenden om me heen kleiner geworden. In onze kerk hebben me ook minder activiteiten; vroeger had je JV, catechisatie, studentenvereniging, etc.
Anderzijds weet ik wel wat de bijbelse gronden zijn  om de punten zoals hierboven beschreven staan  af te wijzen. Toch lukt het me op dit moment niet meer om de bijbelse geluiden harder te laten klinken in het hart. Hoe kan ik hier het beste mee om gaan? Gebeurt dit bij meer christenen? Bedankt voor uw antwoordt!

 

Deel deze uitzending: