search tag times-circle comment navicon twitter facebook volume-off volume-up play pause stop left right audio video photo

Ik zou wel eens willen weten

Vanavond bespreekt het panel de brief van een gescheiden vrouw. Ze vindt het lastig om naar de kerk te blijven gaan, omdat ze haar ex-man telkens tegen het lijf loopt. Dit wil ze niet. Een andere kerk zoeken is ook geen optie. Wat nu?

BRIEF
 
Ik ben een vrouw van 34, gescheiden en moeder van twee kinderen. Ik heb een moeizaam huwelijk achter de rug met een man die heel goed voor ons probeerde te zijn, maar met wie het door zijn psychische problemen steeds moeilijker werd om mee samen te leven. We hebben geprobeerd ons huwelijk te redden door ons door het pastoraat van de kerk te laten bijstaan en later door professionele hulp te zoeken. Uiteindelijk heeft dit onze scheiding niet kunnen voorkomen. Door omstandigheden is de scheiding heel pijnlijk en moeizaam verlopen.
 
Door het gegeven dat wij nu gescheiden zijn, terwijl dit nooit Gods bedoeling kan zijn geweest, en mijn ex-man nog steeds naar dezelfde kerk gaat, durf ik er niet meer naartoe te gaan. Ik kom hem op dit moment daar niet graag tegen. Ik heb nooit veel over de reden van onze scheiding naar buiten gebracht, omdat ik mijn gewezen man niet in een kwaad daglicht wil stellen. Het gevolg daarvan is wel dat mensen in de kerk de schuldvraag van onze scheiding bij mij leggen, ook al weten zij het fijne niet van de oorzaak en achtergronden. Anderen proberen –misschien goedbedoeld- het naadje van de kous te weten, maar daar wil ik in zijn belang niet op ingaan.
 
Voor de kinderen is het belangrijk dat zij de binding met de kerk niet verliezen, ook omdat ze hier vriendjes hebben. Ik denk dat deze contacten ook voor hun geloofsontwikkeling juist heel belangrijk is. In ons dorp is maar een protestantse kerk en een verhuizing zit er voor mij niet in.
 
Kortom: met de scheiding dacht ik van een aantal problemen verlost te worden. Op dit moment denk ik dat ik een paar problemen minder heb, maar dat hier meer problemen voor teruggekomen zijn. Kunt u mij raad geven hoe ik verder kan?

Deel deze uitzending: