search tag times-circle comment navicon twitter facebook volume-off volume-up play pause stop left right audio video photo

Hoe om te gaan met dementie?

In deze aflevering van Ik zou wel eens willen weten praten Henk Binnendijk en ds. Wim Scheltens over de vraag van een vrouw die schrijft over haar broer. Hij was altijd een oprecht-gelovige man maar sinds hij aan dementie lijdt, maakt hij allerlei ongepaste seksueel getinte opmerkingen. Hoe daar mee om te gaan?

BRIEFBeste Redactie, Mijn broer dementeert en is zo ver achteruit gegaan dat hij niet meer bij zijn vrouw thuis kon blijven. Hij is inmiddels overgebracht naar een verpleeghuis. Voor zowel zijn vrouw, maar ook voor mij, zijn zus, is dit heel moeilijk. De omgeving is voor hem zo anders. Hij is van tijd tot tijd erg gedesoriĆ«nteerd, weet niet goed waar hij is en reageert tegelijkertijd zo vreemd. Hoewel hij altijd een keurige man is geweest, heel gelovig en een persoonlijke relatie met Jezus had, lijkt het wel of daar maar weinig van over is. Laatst vertelde hij dat er best wel een paar lekkere meiden bij hem rondliepen, waar hij wel wat meer mee zou willen. Seksueel komt hij soms heel ongeremd over, terwijl hij nooit zo is geweest. Dat is vooralvoor zijn vrouw heel erg. Als ik bij hem op bezoek ben, vind ik het ook heel genant. Ik schaam mij er dan voor om zijn zus te zijn. Gelukkig reageert het verplegend personeel heel kordaat door aan te geven dat zijn uitingen niet geaccepteerd worden. Hij reageert daar dan wel op, maar dat is bepaald geen garantie dat het niet opnieuw gebeurt. Ik maak mij over deze ontwikkeling zorgen. Stel nou dat hij straks ook zijn geloof negeert, wat betekent dat dan? Ik vraag mij wel eens af of hij dan zijn redding kan ontgaan, hoewel ik daar natuurlijk liever niet zo over denk! Kortom: het is een moeilijke situatie. Wat denkt u hiervan?

 

 

 

Deel deze uitzending: