search tag times-circle comment navicon twitter facebook volume-off volume-up play pause stop left right audio video photo

Ik ben vaak hoogmoedig

Henk Rothuizen en ds. Ruud van Campen praten over de brief van een vrouw die schrijft dat ze worstelt met haar eigen hoogmoed.

VRAAG

Beste panel,

Ik heb een vraag.  Ik ben christelijk opgevoed, altijd naar de kerk gegaan en ook naar een christelijke school geweest. Al vanaf dat ik heel jong was, hoorde ik dus al over God. Ik heb ook altijd geprobeerd zo goed mogelijk voor God te leven, door in de Bijbel te lezen hoe Hij wil dat ik leef. Dat doe ik nog steeds, alleen de laatste tijd heb ik steeds meer het gevoel dat ik schijnheilig ben. Ik schaam me ervoor om het toe te geven maar ik heb soms best het gevoel dat ik goed bezig ben. Ik weet dat God een hekel heeft aan mensen die hoogmoedig zijn en juist Zijn kracht in zwakheid volbrengt en van ons vraagt dat we nederig zijn.  Ik wil helemaal niet hoogmoedig zijn, maar elke keer komt dat gevoel van goed bezig zijn toch weer terug. Ik probeer er tegen te vechten door op zo’n moment te bidden tot God en te vragen of Hij het me wil vergeven en het weg wil nemen.

Door veel na te denken over wat ik allemaal verkeerd doe,  hoop ik mezelf weer in de juiste verhouding te zien ten opzichte van God en anderen.
Dat ik me niet beter voel dan anderen en besef dat ik schuldig sta tegenover God en alleen maar tot Hem kan komen door het bloed van Zijn Zoon. Dat helpt dan soms wel even maar toch élke keer komt dat hoogmoedige gevoel weer terug. En, als ik dat hoogmoedige gevoel dan niet heb, dan voel ik me juist weer heel erg slecht, omdat ik me zo hoogmoedig voelde. En zo gaat dat elke keer, ik kom er niet echt verder mee. Ik vraag me af wat ik eraan kan doen. In Galaten 2:20 staat: ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij. Ik weet niet of ik het goed opvat maar ik denk dan: dat hoogmoedige gevoel kan niet van Christus komen, dat komt van mijn oude ik en dat moet ik kruisigen. Maar hoe moet ik dat doen? Het komt elke keer weer terug, wat ik ook probeer. Ik hoop dat jullie hier wat over kunnen zeggen.

Alvast bedankt!

Deel deze uitzending: