lllegale barretjes splijten Urk

Honderden jongeren op Urk hangen elke zaterdagavond rond in illegale barretjes op een verlaten industrieterrein. Een groep Urkers vindt dat er te weinig oog is voor hun gezondheid en de veiligheid.

Sinds een aantal jaren gedoogt de gemeenteraad formeel het bestaan van de bars. Wel zijn er regels opgesteld: Jongeren moeten ouder dan zestien zijn, er mogen maar dertig jongeren in een bar en het moet brandveilig zijn.
 
Maar worden die regels wel nageleefd? De Vijfde Dag verblijft een aantal zaterdagen op Urk en krijgt een unieke inkijk in de wereld van de illegale barretjes. Conclusie: leeftijden worden niet gecontroleerd, brandblussers zijn zoek en vijftig jongeren in een bar is niet uitzonderlijk.
 
Risicovol
Volgens branddeskundige Rene Hagen van het NIFV is de situatie op het gebied van de brandveiligheid in de barretjes heel risicovol. Op basis van de beelden concludeert hij dat een ramp als in Volendam ook in de bars op Urk kan gebeuren. ‘Het is wachten totdat het een keer fout gaat’.

Woedend
De kroegbazen op Urk zijn woedend over het gedoogbeleid. Naar eigen zeggen houden zij nauwelijks het hoofd boven water. Door de concurrentie van de illegale horeca lopen zij wekelijks omzet mis. Ondertussen durven ze er publiekelijk niet tegen te protesteren, uit angst voor represailles van de jongeren.

* Verplichte velden
Als u niet wilt dat uw reactie zichtbaar wordt op de website, mail dan uw reactie naar devijfdedag@eo.nl.

68 Reactie(s)

klaas

waarom na zon succesvolle serie nu dit?? vinden jullie dat zelf ook niet een beetje dom.....??? jammer!! heel erg jammer.. volgens mijn idee willen jullie gewoon kijkcijfers!! en wat doen ze dan?? ze pakken natuurlijk weer het uitgaansleven op Urk echt zeer triest!!

Urker jongere

Gemeente Urk mag eigenlijk niet blij zijn met de illegale horeca, maar is het wel. Dit omdat Urk te weinig uitgaansgelegenheden voor alle Urker jongeren heeft. En zo komt door een oplossing: het gedoogbeleid. Problemen.... De glorie tijden voor de Urker kroegbazen is voorbij, glorie tijden van de visserij is niet meer, Urker economie is niet meer in de gouden tijd. Veel Urker jongeren worden student, waardoor ze minder tijd krijgen voor een goed betaalde bijbaan of waardoor ze niet meer op jonge leeftijd veel geld verdienen. Door deze dingen mist de Urker horeca juist omzet en niet allemaal door deze illegale horeca die al 40 jaar op Urk bestaat. En niet alleen op Urk is er sprake van illegale horeca, heel Nederland heeft ermee te maken, maar dan onder misschien wel een andere naam: Indrinken, keet, jeugdhonk, de stek en noem maar op. Veel kijk plezier en zie Urk zoals je die zelf wilt zien!

Anoniempje

Wat zijn ze allemaal weer lekker bezig, zich door een paar jongens op laten draaien. In plaats dat ze de goeie kant van de illegale horeca laten zien. Als alle illegale horeca dicht gaat hebben de legale horeca ook een probleem maar dat hoor je niet

hendrik

echt vaag .. eerst goede en nu de mindere" kant van urk te belichten

urker

SJonge jonge!! EO lekker bezig hoor! Na een succesvolle serie gaan jelui eff de andere kant belichten... zeer triest!! Trieste omroep zijn jullie zeg... jullie missen zeker kijkcijfers en gaan deze grappen verzinnen.

Jacob

Verkeerd moment van uitzending en een verkeerde insteek van de E(?)O. TRIEST !

Pieter

Na de succes volle uitzending van Urker Vissers, wordt Urk door deze reportage weer in een kwaad daglicht gezet, Christendom en jaloezie gaat niet saen EO.

luut van den berg

Ach man in de illegaalen is het veel gezelliger dan in de. Toorenstraat