Waarom antroposofen hun kind niet inenten

Kinderen niet inenten zou het risico op kanker verminderen. Antroposofen hebben zo hun eigen opmerkelijke beweegredenen om hun kinderen niet in te enten. "Vertrouw op het eigen afweersysteem."

Er klonk alom verbazing en protest toen de mazelenepidemie afgelopen maanden losbarstte en mensen uit reformatorische kringen standvastig voor hun overtuiging bleven staan dat God volgens hen niet toestond om kinderen in te enten. Maar zij zijn niet de enige die fel tegen inenten zijn.

In De Vijfde Dag een portret van antroposofen. Want ook in die groep leven grote bezwaren tegen vaccinaties. Wie zijn zij en waarom enten zij hun kinderen niet in?

Kanker
We spreken onder meer met de antroposofische huisarts Madeleen Winkler die ook voorzitter is van de Nederlandse Vereniging voor Antroposofische Artsen. Bij deze vereniging zijn 150 artsen aangesloten. Als Winkler met ouders praat, legt ze hen de voor- én nadelen uit van inenten. Daarbij betrekt ze een opmerkelijke stelling: niet inenten zou de kans op kanker verkleinen. Dat baseert ze op een wetenschappelijk artikel.

Maar klopt dat ook? We leggen haar verhaal voor aan Jaap van Dissel, directeur infectieziektenbestrijding van het RIVM.

Onnatuurlijk
En we bezoeken het echtpaar Matthias Crum en Eline Wippert. Samen met hun drie (niet-ingeënte) kinderen leven zij op hun biologische dynamische boerderij. "Ik wil niet iets onnatuurlijks in mijn kind gespoten hebben."

* Verplichte velden
Als u niet wilt dat uw reactie zichtbaar wordt op de website, mail dan uw reactie naar devijfdedag@eo.nl.

56 Reactie(s)

Kobus

creeches -> chreches

Kobus

Kinderen die niet ingeent zijn, zijn niet welkom meer op creeches ? De kinderen die daar aanwezig zijn, zijn toch al ingeent ?!

Simon

Geloof is bedacht om mensen te onderdrukken Prima als je als volwassenen een medische behandeling weigert maar kinderen moeten indien curatief gewoon behandelt worden. Misschien heeft god wel de mensen zo slim gemaakt dat ze vaccinaties hebben uitgevonden!

Tim

Moeder Natuur en onze lieve Heer hebben het samen zo ontzettend goed bedacht en samengesteld. God schiep mens, geen machine. Moeder baart een kind met pijn en geduld. Vreugde na. Kinderziektes met koorts en geduld. Vreugde na. God's kinderen geven de schuld aan hem bij hersenvliesontsteking bij Mazelen, Polio en Kinderkanker.

Tim

@sellie, Het gaat om het "God's werk" en iemand wil het wijzigen met alle gevolg daarvan.

Tim

@sellie, Het gaat niet om inentingen. Het gaat niet om niet inenten zou de kans op kanker verkleinen.

sellie

Als ik de tijd kon terugdraaien had ik mijn kinderen nooit laten inenten, wat er allemaal inzit pff daar wordt je niet vrolijk van..oa kwik , iedereen weet dat kwik kankerverwekkend is en.nog meerdere stoffen die zo slecht zijn voor de mens..gebruik je gezonde verstand en doe onderzoek.

van Straaten

alle conclusies die uit de antroposofie komen kunnen regelrecht de prullenbak in.

Pinky

Ik respecteer ieders mening. Alleen drie dingen wat ik me altijd afvraag als ik onderstaande dingen lees m.b.t. de antroposofische zienswijze: of men naar verre landen gaan met niet gevaccineerde kinderen? 2. dat wij in Europa zeer bevoorrecht zijn om vaccinaties te kunnen krijgen (en in een luxe positie verkeren dat wij een keuze kunnen maken). 3 de kinderen van de "mondige burgers" worden door de niet-mondige burgers beschermd door hun kinderen te laten vaccineren.

P. Wikok

Je kind niet willen inenten (beschermen), is voor mij een criminele daad. Dit moet strafbaar gesteld worden. Nu een meisje van 17 overleden. Een grove schande anno 2013!!!!!!!!. het kind had mogelijk een eigen wil, anders die van van haar criminele ouders!!!!