Ga naar submenu Ga naar zoekveld

50ste Pinksterconferentie Opwekking 2021 in aangepaste vorm

Jubileumeditie: 'Het komt door Zijn naam'

Van 22 t/m 24 mei 2021 organiseert Stichting Opwekking haar 50ste Pinksterconferentie. Het thema van deze jubileumeditie is ‘Het komt door Zijn naam’. Oorspronkelijk was dit het thema voor 2020, maar door de bijzondere samenwerking die ontstond met andere partijen is toen gekozen voor ‘Samen Kerk, Samen Sterk’.

Deel:

Het jaarlijkse mega-event dat gemiddeld 55 duizend bezoekers trekt, waarvan 21 duizend kampeerders, zal in aangepaste vorm plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen.

Diverse scenario's

In afwachting van mogelijke ontwikkelingen werkt Stichting Opwekking op dit moment aan een aantal scenario’s. Eén van de mogelijke scenario’s is dat er in zeer beperkte mate dag-gasten aanwezig kunnen zijn op het conferentieterrein. Als dit mogelijk is, zal het dagprogramma gericht zijn op volwassenen en gezinnen met kinderen en tieners. Voor het avondprogramma wordt dan gefocust op jongeren. Kamperen op het conferentieterrein is dit jaar niet mogelijk en deelnemers moeten zich vooraf aanmelden via een registratiesysteem. De Pinksterconferentie 2021 vind plaats van zaterdag t/m maandag; een dag korter dan gebruikelijk - de vrijdag vervalt.

Digitale Pinksterconferentie

Stichting Opwekking had al eerder besloten de Pinksterconferentie ook digitaal verder te ontwikkelen. Het digitale programma-aanbod, waaronder kinderprogramma’s, seminars en workshops, is groter dan op het terrein. “Tijdens een fysiek conferentie heb je een beperkt aantal uren beschikbaar voor het programma. Die beperking is er online niet. Daar willen we optimaal gebruik van maken, in samenwerking met partnerorganisaties’, legt directeur Ruben Flach uit.

Lokaal Pinkstervuurtje

De organisatie wil kerken en groepen aanmoedigen om het pinksterweekend in hun kerk te reserveren voor een lokale Pinksterconferentie. Niet alleen worden allerlei programma’s ter beschikking gesteld, maar ook onderzoekt Opwekking de mogelijkheid om extra tools aan te bieden. Ruben Flach: “We willen voor kerken een soort ‘Pinksterconferentiepakket’ ontwikkelen, waarmee ze in hun eigen woonplaats een sfeer van de Pinksterconferentie kunnen creëren. Wat zou het geweldig zijn als er overal in Nederland lokale pinkstervuurtjes ontstaan!” Daarnaast onderzoekt de organisatie of grotere locaties - zoals christelijke campings - een mini-conferentie willen organiseren op hun terrein. Daarmee wordt de Pinksterconferentie voor het eerst multisite georganiseerd.

In geval er in mei sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals een lockdown, zal de Pinksterconferentie geheel digitaal worden aangeboden en via internet en de mediapartners te volgen zijn.

Samenkomsten en sprekers

De samenkomsten zullen live plaatsvinden en uitgezonden worden, ongeacht of dit op het terrein van Walibi zal kunnen plaatsvinden. In verband met de recente ontwikkelingen staan nog niet alle sprekers voor de Pinksterconferentie 2021 vast. Henk Stoorvogel, Ruben Flach en David de Vos zullen in ieder geval spreken tijdens de samenkomsten. Op zondagmiddag, 23 mei, wordt speciaal stilgestaan bij 50 jaar Pinksterconferentie.

Gods werk

Toen bleek dat de Pinksterconferentie afgelopen jaar niet door kon gaan in Biddinghuizen kreeg Opwekking te maken met een groot financieel tekort. Duizenden mensen gaven een gift, kerken en organisaties droegen ruim bij en ook de overheid stelde subsidie beschikbaar waardoor voorzien werd in wat nodig was. Opwekking ziet dit als teken om door te mogen met organiseren: het is Gods werk en waar Hij voorziet kan Opwekking doorgaan met bouwen en zaaien.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--