Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Beatrijs Ritsema ‘Zelf ben ik helemaal niet zo van de etiquette’

Griëtte ontbijt met...

Mag je een kennis ook per e-mail condoleren? Een liefdesrelatie op het werk, kan dat? Al bijna 19 jaar beantwoordt etiquettespecialist Beatrijs Ritsema in de wekelijkse rubriek ‘Moderne Manieren’ in Trouw prangende vragen over hoe het hoort, of hoe juist niet. “Het is gewoon een leuk gezelschapsspel.”

Deel:

In de verlaten Skybar van het Village Hotel in Badhoevedorp schuif ik enigszins gespannen aan de ontbijttafel met dé deskundige op het gebied van moderne manieren. Want: wat als ik mijn eitje niet volgens de etiquette pel? “Ik hoor wel vaker dat mensen in mijn bijzijn extra op hun tellen passen, omdat ze niet door de mand willen vallen,” reageert Beatrijs Ritsema. “Als ik mij als etiquettedeskundige incorrect gedraag, is dat veel erger, zeg ik dan. Soms worden mijn kinderen aangesproken op mijn etiquettedeskundigheid. Dan beginnen ze keihard te lachen, omdat ik in de dagelijkse omgang helemaal niet van de etiquette ben. Ik ga vaker slordig dan netjes gekleed en ben eerder direct dan omzichtig.”

De moderne tafelmanieren verschillen overigens niet echt van de ouderwetse, stelt Beatrijs me gerust. “Niet smakken, niet beginnen met eten voordat iedereen aan tafel zit, niet alles opschrokken. En eten doe je aan tafel. Sommige mensen eten altijd met hun bord op schoot. Alsof je aan het kamperen bent. Vreselijk. Als wij vroeger gingen kamperen, vertrokken we nooit van huis zonder uitklapbaar tafeltje. Dat eet prettiger en voorkomt geknoei. Bovendien heeft de tafel een sociale functie en kun je er fatsoenlijk een conversatie voeren, wat niet lukt op de bank voor de televisie.”

Interview: Griëtte Vonck
Styling en visagie: Joselien Hoogendam

Fotografie: Nienke van Denderen
Tekst en video: Charlotte van Egmond

--:--