Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Daphne Deckers over haar jaren als fotomodel, haar liefde voor schrijven en het verlies van haar vader

#18 van podcast Levensbepalend

25 mei 2021 | Leestijd 3 min

Daphne Deckers is te gast in de podcast ‘Levensbepalend’ en wordt een uur lang geïnterviewd door Elsbeth Gruteke. Daphne groeit op in heel klein dorpje vlakbij Nijmegen. Haar wereld wordt stukken groter wanneer ze als fotomodel gaat wonen en werken in Parijs, Milaan en New York. Later gaat ze presenteren en acteren. Ze is zelfs nog te zien in een James Bond film. Als kind wil ze eigenlijk schrijfster worden, daar neemt ze in de loop van haar carrière steeds meer tijd voor. Inmiddels heeft ze 24 boeken op haar naam staan.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Daphne woont vanaf haar negende in het kleinste dorpje van Nederland; Persingen. Haar vader is bioloog en doctor in wis- en natuurkunde, haar moeder is kunsthistorica. Ze groeit op in een huis vol boeken.
Daphne zingt als kind met veel plezier in het katholieke kerkkoor maar komt niet uit een gelovig nest. Ze beschouwt zichzelf niet als gelovig, toch is ze erg gecharmeerd van de rituelen in de kerk en de saamhorigheid die ze daar vindt.
 
Mee met het circus
Daphne doet als tiener al ervaring op met presenteren voor televisie, ze volgt namelijk een opleidingstraject bij Club Veronica. In haar studietijd doet ze mee aan een fotomodellenwedstrijd. Het is het begin van haar carrière als fotomodel. Haar ouders zijn aanvankelijk helemaal niet enthousiast dat ze ‘meegaat met het circus’. Maar voor Daphne gaat er een wereld open en bovendien is er ook nog goed geld in te verdienen.
Ze is model in een tijd dat het begrip #metoo nog niet bestaat. Ze maakt nogal eens wat mee op het gebied van grensoverschrijdend gedrag maar kan gelukkig goed voor zichzelf opkomen. Ze laat bijvoorbeeld van zich horen wanneer ze merkt dat er een camera aanstaat in een ruimte waar zij en collegamodellen zich moeten omkleden.
 
Schrijven over moederschap
Daphne gaat later presenteren en acteren. Maar haar grootste liefde is al van jongs af aan schrijven. Eigenlijk zijn dingen als acteren en presenteren meer een kers op de taart. Het schrijven is de taart zelf. Haar boeken over moederschap (‘De geboorte van een Moeder’, ‘De geboorte van een gezin’) worden een groot succes. Onlangs bracht ze het boek ‘Uitwaaien’ uit dat als ondertitel ‘Geluk dicht bij huis’ heeft. Door corona kunnen we geen grote reizen maken en moeten we onszelf dichtbij huis vermaken. Het heeft haar doen beseffen hoe mooi haar eigen thuisland eigenlijk is. 
 
Verlies van haar vader
In 2018 overlijdt Daphnes vader aan de gevolgen van dementie. Het is pijnlijk voor haar om te zien hoe haar vader achteruitgaat als gevolg van deze aandoening. Het verlies van haar vader doet haar beseffen hoe eindig het leven is. Ze zegt: ’Het leven is een soort worst. In het begin snijd je hele dikke plakken. Je denk het kan niet op. Maar op een gegevens moment denk je; ho even. Je gaat steeds dunnere plakjes snijden naarmate je richting het einde komt.’

Deze aflevering met Daphne Deckers is vanaf 28 mei te luisteren via je favoriete podcastapp.

Over de podcast Levensbepalend
Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten.

Daphne D Levensbepalend
Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?