Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De beste tips voor een duurzaam kerstdiner

De kerstdagen komen eraan! Daarom geeft Wilbert je wat duurzame én lekkere kook- en koopinspiratie voor het kerstdiner.

Deel:

Het kerstdiner is natuurlijk een superfijne manier om elkaar weer te zien en te praten over alles wat er dit jaar gebeurd is – behalve dan als die ene oom naast je komt zitten. En als we dan toch eerlijk zijn: al die rollades en bulkwijn zijn natuurlijk niet echt duurzaam, en stiekem ook helemaal niet lekker. Gelukkig zijn er lekkere en eerlijke alternatieven: hier vind je er een aantal op een rijtje: 

  1. Kies voor eten uit de buurt. Via Het Kraampje kun je zien welke boeren er producten aan huis verkopen bij jou in de buurt.
  2. Kies voor vegetarisch. Als je vegetarische kipstukjes van bijvoorbeeld de Vegetarische Slager of een supermarkthuismerk in een ragout verwerkt, proeft niemand dat het geen echte kip is. 
  3. Ontdek hoe lekker groenten kunnen zijn. In plaats van een rollade kun je bijvoorbeeld ook een hele knolselderij roosteren - minstens zo lekker. En wist je dat je heel makkelijk veganistische mayonaise kunt maken? Een flinke hand verse kruiden erdoor, maakt het geheel nog leuker! 
  4. Toch liever vlees? Kies voor wild! Maar dan wel van een poelier die zijn of haar wild niet zomaar ergens haalt. In Groningen heb je bijvoorbeeld De Wilde Slager, die samenwerkt met jagers uit de buurt. En voor de niet-Groningers is er dit initiatief: Hollands Wild. Op de site vind je (online) verkooppunten
    Nog zo’n mooi bedrijf: Lindenhoff waar je wild kunt kopen, maar ook allerlei andere producten van kleinschalige boeren. En je vindt er goede recepten! 
  5. In veel wijn zit een hoop troep (eiwit, sulfiet, kleurstof, suiker). Dat maakt de wijn minder lekker en bezorgt jou hoofdpijn de ochtend erna. Kies voor een natuurwijn. En als je dan voor zo’n wijn kiest, kies dan voor een kleine handelaar. Zoals Clavelin.nl bijvoorbeeld of vinopertutti.nl (let op: je moet hier minimaal 6 flessen afnemen). Zo profiteert iedereen een beetje mee. 
  6. Zorg dat je voor de bereiding van je kerstmaal lekker de tijd voor neemt. Eten waar tijd in zit, is lekker eten. En iets bijleren is nooit weg. Toch nog inspiratie nodig? Google eens naar Vegan Kerstdiner of Vegan Christmas Roast
  7. Derde kerstdag = kliekjesdag. Wat je over hebt hoeft natuurlijk niet de prullenbak in. Neem bakjes mee om de restjes op te scheppen en op derde kerstdag nog wat te smullen te hebben. 

PS. Voor kleding en versiering zijn er natuurlijk ook legio tips. Check bijvoorbeeld dit artikel van Correspondent Duurzaamheid Emy Demkes. Voor DIY-kerstversieringen kun je terecht op hetkanwel.nl.

Fijne Kerst! 

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--