Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De verboden kerstboom

Persoonlijk verhaal

Sandra Bonestroo: "Ik kwam uit een best wel streng christelijk gezin. Vroeger móest ik rokken of jurken aan. Broeken mochten niet. Ik móest zondag naar de kerk. Ik mocht op zondag niet werken of iets kopen. Na elke warme maaltijd hardop voorlezen uit de Bijbel voor het gezin aan tafel. Nadat ik verschillende keren blaasontsteking kreeg adviseerde de huisarts mijn moeder dat ik toch maar lange broeken moest gaan dragen."

Deel:

Spijkerbroek bij Gods gratie

"Bij Gods gratie mocht dan op gebod van mijn ouders een zeer nette, stoffen, grove ribfluwelen broek gekocht worden. Een spijkerbroek? Zo’n vale? Néé die was uit den boze. Je ging toch niet lopen met zo’n aftandse met door chloor uitgevreten broek! Je bent toch geen schooier.

Toen uiteindelijk ook de spijkerbroek in lichte genade viel mocht ik een zeer donkerblauwe, in de ogen van mijn ouders, toch enigszins nette en fatsoenlijke, spijkerbroek dragen."

Geen bomennieuwtje meer missen? Volg ons op Instagram!

De mooiste foto's, fijnste uittips en al het andere goeds uit de natuur

Kerstboom versus kindeke Jezus

"Kerst ging om de geboorte van Jezus. Dus nee een kerstboom was dan ook niet in lijn met het verhaal uit de Bijbel. Een kerstboom in relatie tot de geboorte van het kindeke Jezus had, volgens mijn ouders, daar níets maar dan ook absolúút níets mee te maken. Een kerstboom was heidens.

De enige kerstversiering die wel was toegestaan was een rode papieren kerstster met een patroon van gaatjes en een lampje erin en disco gekleurde, continue brandende, kerstlampjes langs de bovenkant van het raamkozijn. De combinatie hing in de woonkamer, slechts aan een raam. Daarnaast knutselde mijn moeder een paar kerststukjes eigenhandig in elkaar met potten, oase, kaarsen, coniferentakjes en hulst met rode besjes. Uit eigen tuin."

Glimmende ballen

"Nadat ik met 19 jaar mijn ouderlijk huis ontvluchtte en in een bovenwoning met gedeelde douche en keuken kwam te wonen, kocht ik met kerst voor het eerst een kerstboom. Een kunstkerstboom. Een nepper. Met knalrode glimmende ballen. Mijn eerste kerstballen. Ik weet het nog als de dag van gisteren."

Kerstboom in huis? Plant er een boom voor terug!

1 miljoen bomen voor nieuw bos in elk van de twaalf provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving.

Een echte kerstboom

"Toen ik daarna een appartementje van de woningbouwvereniging betrok sprak de vriend van mijn vriendin mij aan op mijn kerstboom. “Sandra, dit kan écht niet! Je moet een échte kerstboom hebben. Met die heerlijke geur van dennennaalden. Die langzamerhand uitvallen." Deze kerstboom deed hem herinneren aan de jeugd die hij had gehad en aan de kerstsfeer van het gezin waarin hij was opgegroeid en die ik gemist had. Hij gunde mij ook dat gevoel.

Resultaat was dat ik op mijn 20e een échte kerstboom cadeau kreeg. Van hem. Die nepper verwijderde hij eigenhandig uit mijn huis."

Kerstboom met mondkapje

"Deze kerstboomkadotraditie wordt inmiddels 27 jaar lang voortgezet.
Élk. Jaar. Krijg. Ik. Een. Échte. Kerstboom.

Dit jaar werd deze zelfs, tot mijn verrassing, bezorgd met een heuse platte wagen door twee plaatsvervangende -ook lieve- hulpkerstmannen namelijk de zwager van deze vriend en zijn schoonvader.

Een kerstboom mét mondkapje. Dat dan weer wel. Zó 2020!"

Over de auteur

sandra-bonestroo


Sandra Bonestroo is persoonlijkleiderschapscoach voor mens en organisatie. Ook is ze internationaal spreker. Haar boodschap bestaat uit haar persoonlijke levensverhaal, hoe deze transformatie tot stand kwam en hoe anderen daar profijt van kunnen hebben.
Daarnaast schrijft ze momenteel haar eerste boek.

--:--