Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is de kwestie zoekt uit: "Drugs bij de psychiater?"

Kijk de aflevering van 'Dit is de kwestie' over drugs bij de psychiater nu op NPO Start

Steeds meer Nederlanders kampen met psychische klachten. Op dit moment zijn ongeveer 1,4 miljoen mensen met psychische problemen in behandeling en slikken meer dan 1 miljoen mensen antidepressiva. Maar bij een groep van zo’n 300.000 mensen werken de bekende behandelingen niet meer. Hulpverleners denken dat juist deze mensen baat zouden kunnen hebben bij nieuwe behandelmethoden met geestverruimende middelen zoals paddestoelen, ketamine en MDMA.

Deel:

Tegenwoordig zijn verdovende middelen zoals LSD, MDMA, paddo’s en ketamine op doktersrecept verkrijgbaar. Werkt dit niet verslavend en is het deze inzet wel verstandig? Hoe kan het dat deze psychedelische middelen uitkomst bieden? Werkt het niet te verslavend? En is het wel verstandig om mensen met psychische problemen hieraan bloot te stellen?

Enthousiast over drugs

Het inzetten van psychedelica bij de behandeling van patiënten met ernstige psychiatrische stoornissen is veelbelovend, denkt psychiater Robert Schoevers van het UMCG. Tegelijk ziet hij op dit moment nog veel onzekerheden en waarschuwt hij voor te veel optimisme. "Nu er zoveel aandacht voor is, is er ook bijna grenzeloos optimisme bij sommigen. Het heeft een aantal kenmerken van een hype. Als je één ding zeker weet van een hype, is dat die ook een keer gaat crashen."

Psychiater: Inzet partydrugs hoopvol, maar wees niet té enthousiast

Lees ook over:

Psychiater: Inzet partydrugs hoopvol, maar wees niet té enthousiast

Onderzoeker Kim Kuypers van de Universiteit van Maastricht doet al twintig jaar onderzoek naar de werking van partydrugs en is razend enthousiast over de mogelijkheden van partydrugs voor mensen met psychische problemen. "Dit is de grote stap vooruit." Want: "Drugs zoals MDMA kunnen iemand helpen om een trauma beter te verwerken en een plaats te geven."

Waarom onderzoeker Kim Kuyper razend enthousiast is over de inzet van partydrugs in de ggz

Lees ook over:

Waarom onderzoeker Kim Kuyper razend enthousiast is over de inzet van partydrugs in de ggz

Psychedelica helpt Thomas Dekker

Psychedelische truffels helpen voormalig profwielrenner Thomas Dekker om met zijn depressies om te gaan. "Het is misschien wel de diepste tocht die je naar jezelf kan doen", vertelt Dekker. "Voor mij is dit een soort pas op de plaats geweest waardoor ik me beter op mezelf kon oriënteren en hoe het nu verder moet."

Extra fragment: Hoe Thomas Dekker zijn depressies te lijf gaat met truffels

Lees ook over:

Extra fragment: Hoe Thomas Dekker zijn depressies te lijf gaat met truffels
--:--