Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is de kwestie zoekt uit: "Varken als orgaandonor?"

Kijk de aflevering van 'Dit is de kwestie' over xenotransplantatie nu op NPO Start

In 'Dit is de kwestie' van 1 maart staat de vraag rond 'xenotransplantatie' centraal. Dit is de transplantatie van organen of weefsels tussen verschillende soorten organismen, meestal van dier op mens. Varkens zijn een goede match voor de mens als het om harttransplantaties gaat. In Nederland mag dit nog niet, maar in andere landen zijn ze al ver met de ontwikkeling van dierlijke organen die geschikt zijn voor mensen. Is dit ethisch verantwoord en wanneer zou dit ook in Nederland kunnen?

Deel:

In 2022 werden er in totaal 1.402 orgaantransplantaties uitgevoerd. Er zijn 1.247 mensen niet geholpen; zij staan aan het begin van 2023 nog steeds op de wachtlijst voor een donororgaan. Is er een oplossing voor deze mensen om snel een donororgaan te krijgen? Misschien is xenotransplantatie dé oplossing voor het tekort. Vanuit verschillende perspectieven onderzoekt Dit is de kwestie of organen van dieren transplanteren naar mensen een goed idee is of niet.

'Organenfarm'

In Duitsland worden speciale varkens gefokt om ervoor te zorgen dat hun hart naar een mens getransplanteerd kan worden. Deze 'organenfarm' staat in München en is onderdeel van de universiteit daar. De verwachting is dat dit ras varkens in 2025 klaar is om gebruikt te worden voor hun harten.

In Duitsland staat een 'organenfarm'

Lees ook over:

In Duitsland staat een 'organenfarm'

Ethiek

Volgens dierethicus Bernice Bovenkerk is het ethisch gezien niet verantwoord om de genen te manipuleren voor het menselijk gebruik van de harten. Is het te rechtvaardigen om dieren als gereedschapskist te gebruiken?

Dierethicus Bernice Bovenkerk: 'Varkenshart gebruiken voor mensen is niet ethisch'

Lees ook over:

Dierethicus Bernice Bovenkerk: 'Varkenshart gebruiken voor mensen is niet ethisch'

'Als mijn hart stopt, dan is mijn tijd gekomen'

Theo Boer is hoogleraar ethiek van de gezondheidszorg en denkt niet dat veel mensen staan te springen om een hart van een varken. Zelfs als xenotransplantatie in de toekomst mogelijk is zullen veel mensen zeggen: "Ik wil geen varkenshart, no way."

Dierenharten in mensen? Ethicus Theo Boer ziet het niet gebeuren

Lees ook over:

Dierenharten in mensen? Ethicus Theo Boer ziet het niet gebeuren

Kijk de aflevering van Dit is de kwestie over xenotransplantatie nu op NPO Start.

--:--