Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elske DeWall leeft op tijdens 'Amazing Grace'

'Ik vroeg me af of ik wel over God kon zingen'

6 mei 2022 · Leestijd 3 min

Op 22 mei start het EO-gospelprogramma Amazing Grace, waarin Shirma Rouse en Berget Lewis acht Nederlandse artiesten meenemen op een muzikale reis door het gospelgenre. Een portret van de Friese zangeres Elske DeWall, die opleeft tijdens de opnames. “De afgelopen twee jaar hebben we nauwelijks kunnen optreden.”

“Als je je in de wereld van gospel onderdompelt – begeleid door een band en een koor – is dat wel heel overweldigend," vertelt Elske DeWall over haar deelname aan Amazing Grace. "De muziek is hoopvol, maar is grotendeels ontstaan tijdens de onderdrukking van de slavernij. Die dubbele lading maakt het spannend, want ik wil deze muziek graag recht doen.”

Spreekt de religieuze boodschap je aan?
“Ik ging naar een christelijke school, maar we gingen ’s zondags niet naar de kerk. Waren we in de ogen van anderen wel gelovig? Zelfs nu vroeg ik me echt even af of ik wel over God kon zingen. Gelukkig maakte Shirma Rouse, mijn coach in Amazing Grace, me duidelijk dat het bij gospel om de ziel gaat, niet om de regels."

Wie is Elske DeWall

• 36 jaar
• Singer-songwriter
• Studeerde aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden
• In 2009 verscheen haar eerste single ‘Come see the end in me’, in 2010 haar debuut-cd Balloon over Paris
• Trad met zus Femke de Walle op als FeEl
• Vertolkte in 2017 de rol van Maria in The Passion

"Dat gaf me de vrijheid om het op mijn eigen manier te brengen," vertelt zangeres Elske DeWall. "Door stemproblemen was ik bijna gestopt met zingen, maar het plezier is nu echt terug.”

Wat wilde je als kind worden?
“In mijn heel jonge jaren wilde ik kapster worden in een salon die tegelijk een schoenenzaak was. Dat leek me erg praktisch: schoenen uitzoeken terwijl je haar geknipt wordt. Toen ik een jaar of 12 was, wist ik dat ik zangeres wilde worden.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Toen ik in The Passion de rol van Maria mocht vertolken, heb ik me heel erg in haar verhaal verdiept. Omdat ik zelf ook een zoon had – inmiddels ook een dochter trouwens – leefde ik me in haar situatie in. Hoe vreselijk moet het zijn als je kind sterft. Dat Hij uit de dood opstond, raakte me als kind al.”

Wie bewonder je?
“Mijn ouders, omdat ze er onder moeilijke omstandigheden altijd voor mij en mijn zus zijn geweest. Mijn vader kampte met depressies, wat een grote impact op hen had. Wat ze desondanks voor ons hebben betekend, met vallen en opstaan, vind ik heel bewonderenswaardig.”

Denk je weleens aan de dood?
“Ik vind het eng als ik daar soms aan moet denken, want ik leef graag, ik heb twee kinderen en mijn ouders leven nog. Met hun overlijden zou ik nog helemaal niet om kunnen gaan, al geloof ik niet dat aan het eind van ons leven het licht definitief uitgaat. Hoe dat precies zal zijn weet ik niet.”

Wat is je belangrijkste levensles?
“Een les van mijn moeder: ‘Tob niet, het komt toch anders.’ Hoe je ook piekert over de toekomst, uiteindelijk zal het toch wel anders lopen dan je had voorzien. Een les die ik zelf ook nog steeds moet leren.”

Auteur: Bart van Delen
Beeld: EO/Ruben Timman

Visie
Visie

Dit is een artikel van Visie over het televisie programma Amazing Grace. Klik en vind meer artikelen over tv-programma's.

Geschreven door

José Broekhuizen

--:--