Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Henri Bontenbal: Boeken lezen is soms gevaarlijk

In Levensbepalend is het kersverse Tweede Kamerlid Henri Bontenbal te gast. Hij wil namens het CDA een nieuw geluid laten horen op het gebied van klimaat. Henri is een bevlogen politicus met veel technische kennis, hij werkt tot voorkort voor Netbeheerder Stedin. Maar Henri heeft ook een melancholische kant en moet af en toe zijn emoties afreageren op een piano. Sinds een aantal weken zit hij in de Tweede Kamer. Hij neemt in eerste instantie tijdelijk de zetel over van Pieter Omtzicht. Sinds het vertrek van Mona Keijzer zit hij definitief in de Kamer.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Gereformeerde Gemeente
Henri groeit op in een groot gezin in de Rotterdamse wijk Lombardijen, een wijk die op dat moment kampt met verloedering en criminaliteit. Het gezin Bontenbal is op zondagen te vinden in de Gereformeerde Gemeente. In het gezin wordt veel gelezen en gediscussieerd. Henri gaat na de middelbare school Natuurkunde in Leiden studeren. Tijdens die studie raakt hij geïnteresseerd in de klimaatproblematiek 

Gevoelens van depressiviteit
Henri kampt als student met gevoelens van depressiviteit. Dit heeft voor hem alles te maken met de grote vragen van het leven die hem zwaar vallen. Hij leest veel in die tijd, bijvoorbeeld over de Holocaust. ‘Boeken lezen is soms gevaarlijk’, zegt Henri. De vragen die hem aanvliegen hebben ook veel met geloof te maken. Hoewel Henri zichzelf als christen beschouwt zegt hij: ‘Ik ben geen groot gelovige. Ik ben jaloers op mensen die dat wel zijn.’ 

Vader worden
Ook het ouderschap is voor Henri bepalend. Hij is met zijn vrouw vader van twee zoons. Hij zegt hierover: ‘Kinderen krijgen is niet vanzelfsprekend, het is ja zeggen tegen het leven, het is een existentiële keuze.’ Ook heeft hij het in dit kader over ‘het probleem van het goede’. De schoonheid die hij als ouder op sommige momenten ervaart kan hij niet rationaliseren. 

De Tweede Kamer in
Een aantal weken geleden breekt er een nieuw hoofdstuk aan in het leven van Henri. Hij zit in de Tweede Kamer voor het CDA waar hij een fris geluid wil laten horen op het gebied van klimaat. De partij zit met het vertrek van Mona Keijzer en Pieter Omzigt in zwaar weer. Het gevoel is soms bijna: ‘Sorry dat we bestaan’. Toch omschrijft hij de sfeer in de fractie als goed. Henri heeft een missie op het gebied van duurzaamheid. Hij ziet de landbouwsector en grote bedrijven niet als ‘the bad guys’. Hij zegt: ‘bedrijven kunnen een force for good zijn’.

Henri Bontenbal is een uur lang in gesprek met Elsbeth Gruteke over de bepalende momenten van zijn leven.

Over de podcast Levensbepalend

Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten. Wil je meer afleveringen horen? Luister hier alle afleveringen via de website van NPO Radio 5. 

--:--