Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Het lijkt meer een omgetoverde Hyves voor christenen die willen daten'

Julia vond haar vriend op een christelijke datingsite

Na twee jaren van lockdown naar lockdown te hebben geleefd, zijn er veel stellen bij elkaar gekomen door online daten. Dit kan ook als je op zoek bent naar een christelijke partner. Dit bewijst Julia (24) die een relatie heeft met Ben. Ze kent hem via de christelijke datingsite Funky Fish.

Deel:

“Ik schreef me in op Funky Fish, omdat die site me werd aanbevolen door iemand die zelf haar partner daar gevonden had. Het is een website die er niet echt heel goed uitziet als ik eerlijk ben. Het lijkt meer een omgetoverde Hyves voor christenen die willen daten, maar het is wel een hele populaire website met een breed publiek. Alles was net in lockdown gegaan en veel kans om iemand op the old fashion manier te ontmoeten had ik niet echt. Dus dacht ik: ik ga het eens online proberen.”

Toepasselijke matches

Op de vraag wat de precieze reden was dat Julia deze site koos heeft ze een simpel antwoord: “Op een christelijke website weet je zeker dat er voornamelijk christenen op zitten. Je hoeft je niet altijd af te vragen: is hij wel christelijk? Daarnaast zie je ook gelijk dat iemand het belangrijk vindt dat de ander gelooft, je weet dat iemand al een keus voor God heeft gemaakt. Je geloof kan dan misschien nog wel iets verschillen, maar je weet dat iemand al een eerste plek voor God heeft.”

Ik was op zoek naar iemand waarmee ik kan lachen, maar ook serieuze gesprekken mee kan voeren

“Ik wilde iets op mijn profiel zetten wat de aandacht trok. Toen heb ik geschreven: Negen van de tien keer dat je me ziet, ben ik aan het lachen. Ik heb ook beschreven dat ik positief ben, veel kracht uit mijn geloof haal en sportief ben. Daarnaast vertelde ik dat ik op zoek was naar iemand waarmee je kan lachen, maar waar je ook serieuze gesprekken mee kan voeren. Iemand die begrijpt welke rol familie, vriendschappen en vooral God in mijn leven spelen.”

Volgens Julia is het belangrijk om gelijk zo specifiek te zijn. “Ik vond het belangrijk om zo eerlijk mogelijk over mezelf te zijn en duidelijk te zijn in wat ik zocht. Ik wilde dat iemand bij het lezen van de tekst een stukje van mij zou zien. Sowieso is het verstandig gelijk zo eerlijk en open mogelijk te zijn over wie je bent en waar je misschien naar op zoek bent. Dan krijg je namelijk ook de meest toepasselijke matches.”

‘Favorieten’

“Super veel reacties kreeg ik niet, maar ik mocht ook zeker niet klagen. Ik had niet verwacht dat ik overladen zou worden met berichtjes en daarbij waren de berichten díe ik kreeg wel leuk. Ik probeerde in te gaan op mensen waarvan ik kon zien dat ze moeite hadden gestopt in het lezen van mijn profiel. Ze stelden bijvoorbeeld een vraag. Dat vond ik persoonlijk leuker dan een berichtje waar alleen ‘Hoi, hoe gaat het?’ stond.”

Misschien had ik zonder Funky Fish Ben alsnog ontmoet

Na een tijdje op deze site rond te hebben gekeken komt Julia een profiel tegen dat haar meteen aanspreekt. “Ik zag die jongen en ik dacht, nou dat is misschien wel wat voor mij. We hadden veel dezelfde interesses. Hij hield ook van sporten en reizen en zijn geloof stond voor hem ook op een. Dit las ik allemaal van zijn profiel, maar ik zag ook dat hij al een hele tijd niet online geweest was op de website. Ik heb hem toen in mijn ‘favorieten’ gezet. Een maand later kwam ik hem weer tegen en besloot ik toch maar een berichtje te sturen. Mijn eigen advies opvolgend stuurde ik hem een vraag. Ik zei: Hé Ben, volgens mij ben je net zo’n sportfanaat als ik en je houdt dus ook van reizen. Wat is het mooiste land waar je geweest bent? Na dit berichtje bleef het een maand lang stil...”

Julia heeft het bijna opgegeven, als na een paar weken wachten Ben toch online komt. “Het klikte eigenlijk al snel dus weer niet veel later gingen we een ‘bakkie doen’. We houden namelijk ook allebei erg van koffie.”

Hoe ga je dan naar zo’n afspraak? Is dat heel anders als je iemand online hebt ontmoet? “Het is wel echt wat anders. Ik was zo benieuwd hoe zijn stem zou klinken, of hoe lang hij was. In het echt heb je dat toch al een keer gezien of gehoord. Zelfs het uiterlijk van iemand kan er op een foto toch weer anders uit zien dan in het echt. Allemaal dingen die je je niet zal afvragen als je iemand al eerder gezien hebt.”

Op de tweede date slaat de vonk echt over. “We waren naar het museum Corpus gegaan, waar je door een menselijk lichaam heen loopt. Niet echt een aanrader voor een tweede date overigens, we liepen tussen allemaal gezinnen en opa’s en oma’s. Daarna regenden we tijdens een wandeling drijfnat en eindigden we in een wijnbarretje. Het feit dat het die hele tijd alsnog leuk was geweest en geen moment stil, deed me beseffen dat ik het dit keer bij het goede eind had. Toen we naar huis gingen hebben we allebei heel verliefd in verschillende treinen gezeten. Misschien had ik zonder Funky Fish Ben alsnog ontmoet, want ik geloof dat er een stukje leiding van bovenaf bij kwam kijken. Toch denk ik dat deze site het een stukje makkelijker heeft gemaakt.”

Eerlijk beeld

Julia heeft haar match gevonden, maar heeft wel nog tips die ze tijdens haar zoektocht heeft geleerd. “Ik heb er natuurlijk een positieve ervaring mee en het is een leuke manier om uit je comfortzone te stappen. Ik heb zoiets: baat het niet, dan schaadt het niet. Maar mocht je het heel ongemakkelijk vinden of moeilijk, dan is het fijn dat er nu weer meer open is en is er ook weer kans genoeg om de waren op een old fashion manier tegen het lijf te lopen. Ik denk dat het belangrijk is dat je de balans vindt tussen plezier en serieus. Het is ook leuk om op zoek te gaan en die zoektocht is op een goede manier spannend. Je mag er echt van genieten, maar leg er niet te veel druk op. Schets een eerlijk beeld over wie je bent en wat je zoekt. Reageer op de mensen waarbij het comfortabel genoeg voelt en volg je intuïtie daarin. Als je heel graag iemand wil vinden, blijf er dan vooral voor bidden want dan kun je samen met God dat avontuur aangaan en zijn leiding volgen.”

Lees ook: 8 christelijke datingsites op een rij

Geschreven door

Cathelijne van de Weerdhof

--:--