Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kerst bij de EO

Wat is er bij de EO te zien en te horen rondom kerst?

Het is bijna Kerst. Uiteraard besteedt de EO ook dit jaar aandacht aan het kerstfeest in haar radio- en televisieprogramma’s en in speciale podcasts met een kerstthema.

Deel:

Op NPO 1, NPO 2 en op NPO Radio 5 zendt de EO een keur aan speciale programma’s uit. Via de diverse platforms en op eo.nl/podcasts zijn er ook bijzondere kerstpodcasts te vinden.

Kijken

Eerste kerstdag, zaterdag 25 december

NPO 1
Stralend Kerstfeest- 20.30 uur
Op eerste kerstdag zendt de EO de tweede editie van Stralend Kerstfeest uit. Een hartverwarmend programma vol licht, muziek en verrassingen vanaf de Blaricumse hei. Onder het thema ‘Kom samen rondom het Licht’ brengen de EO en het Leger des Heils mensen samen om Kerst te vieren. Diverse artiesten geven onder leiding van Eric van Tijn muzikale invulling aan dit kerstfeest. Dat zijn Wulf, Stephanie Struijk, Trinity, Elly Zuiderveld en Anne Appelo. Stralend Kerstfeest wordt gepresenteerd door Giovanca Ostiana en Bert van Leeuwen.

NPO 2
Ik mis je – 8.55 uur
Marianne Geerts is net zwanger van haar vierde kindje. Als haar zus en moeder terug zijn uit Portugal zal ze hun het blijde nieuws vertellen. Maar dat moment komt niet. Mariannes moeder en zus komen om het leven bij de vliegramp bij Faro op 21 december 1992. ‘Kerst wordt nóóit meer zoals het was voor de Faro-ramp.’ 

Nederland Zingt Dichtbij – 09.15 uur
Jurjen ten Brinke gaat met enkele studenten van studentenvereniging Navigators Utrecht op pad tijdens de kerstoutreach van Serve the City Utrecht. Vanuit een studentenhuis en een sociëteit gaan ze de stad in om iets van liefde, licht en hoop uit te delen.  

Kerstviering ‘Het Licht is niet klein te krijgen’ – 10.05 uur
Op eerste kerstdag brengt de EO samen met de Protestantse Kerk een sfeervolle en hoopvolle kerstviering op NPO 2, met als thema ‘Het Licht is niet klein te krijgen’. Ds. Anne-Meta Kobes-Gerritsen en ds. René de Reuver leiden gezamenlijk de viering vanuit de Sint-Joriskerk te Amersfoort, waaraan o.a. Sela haar muzikale medewerking verleent.  

Kerst zullen veel mensen voornamelijk in huiselijke kring vieren dit jaar. De EO en Protestantse Kerk hebben daarom de handen ineengeslagen en brengen op eerste kerstdag een toegankelijke en intieme kerstviering op televisie, zodat iedereen Kerst kan meebeleven.  

Naast de lezingen en overdenkingen wordt de boodschap van licht ook muzikaal gebracht en zingen we bekende kerstliederen. Dit doen we o.a. samen met de bekende band Sela en solisten Lotte van Bolhuis en Nigel Brown.  

Nederland Zingt- 18.10 uur
'Stille nacht', 'Volheid van God', 'Komt, verwondert u hier mensen' en meer mooie liederen worden gezongen door Nigel Brown, Lotte van Bolhuis en samenzang. Tussen de liederen door klinken korte lezingen en het prachtige gedicht 'Kom in ons midden'.

Ik mis je – 19.15 uur
Zowel Ruud Vorstermans als Mascha Peers missen hun partner.  En Mèlanie Reynaers mist haar ouders. Er is gemis en verdriet, maar ze gaan door met warme herinneringen aan hun dierbaren. Alle drie willen ze van deze kerstdagen een goede tijd maken.  

Tweede kerstdag, zondag 26 december

Ik mis je – 8.55 uur - NPO 2
Bo Suripatty isde jongste uit een Moluks gezin met acht kinderen. Zijn zus Audrey was 5 jaar ouder en de spil van de familie. Zij zorgde voor iedereen. Tijdens de kerstdagen bakte ze altijd allerlei lekkernijen. Maar afgelopen Kerst waren er geen koekjes. Audrey wordt gemist in de familie. 

Nederland Zingt Dichtbij – 09.15 uur - NPO 2
Presentator Jurjen ten Brinke gaat met Gert van den Brink naar Sliedrecht waar de kerstmusical ‘De Herberg Zit Vol’ wordt opgevoerd in de Gereformeerde Kerk en daar zit een verhaal achter. Dit wordt omlijst met muziek, zang en een Bijbelse overdenking.

BEAM-Kerkdienst - 11.00 uur - NPO 2 en Youtube BEAM
Vrijwel alle sprekers die de afgelopen anderhalf jaar hebben meegedaan aan de BEAM-kerkdienst komen langs in de laatste uitzending van deze diensten. Joram ontvangt hen aan een lange tafel om door te praten over de vraag: ‘Waar heb jij God gezien in 2021?’ Ook is er een terugblik op de zeventig afleveringen die gemaakt zijn.

Luisteren

Podcasts

Dit is de Bijbel - vanaf 24 december
Theoloog Arnold Huijgen gaat voorbij het zoetsappige kerstverhaal. Het blijkt namelijk veel ruwer, politieker en eh… smeriger dan wij vaak vertellen. In deze podcast ontdek je waarom dit verhaal zoveel impact had, dat wij onze jaartelling nog steeds laten beginnen op het moment dat dit verhaal zich voltrok.

Scheppingsdrift
Het kerstverhaal lijkt zo lieflijk en gezellig. Een kindje in de kribbe, herdertjes bij nachte. Scheppingsdrift bekijkt juist alleen het revolutionaire karakter van Kerst. Het verhaal wordt bekeken vanuit het perspectief van het Magnificat. Jezus komt om de wereld op zijn kop te zetten en dus spannen de machten van de wereld zich in om zijn komst te voorkomen: de kindermoord en de vlucht naar Egypte komen daarom ook aan bod. En we gaan het hebben over de betekenis die Kerst daarmee ook vandaag de dag heeft, in een heel ongelijke wereld.

Kerk en ik, Kerstspecial: Wat als alles anders loopt dan verwacht - vanaf 26 december
Opnieuw vieren we Kerst in corona. Er kan een streep door het grote familiediner en de kerstnachtdienst. Wat heeft Kerst ons te vertellen, juist nu de slingers verdwijnen en de tijd donker lijkt? Wat betekent dat feest waarin de Hemel even opengaat en de aarde raakt? Voor deze kerstspecial van 'Kerk en Ik' gaat Elbert op bezoek bij dominee Tim Vreugdenhil van de Protestantse Kerk in Amsterdam. Zij spreken over Kerst in coronatijd en wat de boodschap van de kerk daarbij is voor millennials en zoekers.

NPO Radio 5

Nederland Zingt Gospel zaterdagavond 25 december - 20.00 uur
Remco Hakkert presenteert een speciale kerstuitzending van Nederland Zingt Gospel. De live-artiest is Benita Miranda.

Groot Nieuws zondag 26 december - 08.00 uur
Meditatie van Jurjen ten Brinke en veel gewijde kerstmuziek.

De Muzikale Fruitmand zondag 26 december - 20.00 uur
Er komt veel kerstmuziek voorbij in de verzoeknummers en Marianne Grandia heeft het in de rubriek ‘Ik Zou Weleens Willen Weten’ over Immanuel, God met ons. In de rubriek De Bijbel Open staat ds. Arie van der Veer ook stil bij Kerst.


Foto's Kerstviering: Henri Doornbos

--:--