Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kerst en oud & nieuw bij de EO

Veel EO-programma’s tijdens de feestdagen

Samen vieren, het kan met mate tijdens deze tweede corona-kerst. ‘Komt allen tezamen’ mag toch in onze kerken en in onze harten klinken. Samen kijken we uit naar het jaar dat komen gaat. Hoop mag doorklinken in veel EO-programma’s tijdens Kerst en oud & nieuw.

Deel:

Stralend Kerstfeest

Stralend_Kerstfeest

Net als vorig jaar zendt de EO op eerste kerstdag Stralend Kerstfeest uit. Het verhaal van Jezus’ geboorte wordt verteld in een programma vol licht, muziek en verrassingen vanaf de Blaricumse heide. Een reeks artiesten werkt mee aan deze kerstviering rond het thema ‘Kom samen rond het Licht’. Bert van Leeuwen ontmoet inspirerende mensen van het Leger des Heils en chef-kok Pierre Wind zorgt voor lekker eten.

Stralend Kerstfeest

Zaterdag 25 december, 20.28 uur, NPO 1

Kerkdienst ‘Het licht is niet klein te krijgen’

Anne_Meta_Kobes

Op eerste kerstdag brengt de EO samen met de Protestantse Kerk in Nederland een sfeervolle en intieme kerstviering.
Ds. Anne-Meta Kobes-Gerritsen en ds. René de Reuver leiden deze dienst. Solisten Nigel Brown en Lotte van Bolhuis zingen de prachtigste kerstliederen. Dit doen zij samen met koorleden van The Choir Company. Ook Sela zal een opwachting maken.

Kerkdienst

Zaterdag 25 december, 10.09 uur, NPO 2

Nederland Zingt: musical in Sliedrecht

Jurjen ten Brinke gaat op tweede kerstdag met Hans en Gert naar Sliedrecht, waar hun kerstmusical ‘De herberg zit vol’ wordt opgevoerd in de gereformeerde kerk en daar zit een verhaal achter. Dit wordt omlijst met muziek, zang en een Bijbelse overdenking.

Nederland Zingt Dichtbij

Zondag 26 december, 11.45 uur, NPO 2

Kerst bij 'Ik mis je'

‘Kerst wordt nooit meer zoals voor de Faro-ramp’
Marrianne Geerts is net zwanger van haar vierde kindje. Als haar zus en moeder terug zijn uit Portugal zal ze hun het blijde nieuws vertellen. Maar dat moment komt niet. Mariannes moeder en zus komen om het leven bij de vliegramp bij Faro op 21 december 1992. “Kerst wordt nóóit meer zoals het was voor de Faro-ramp.”
Zaterdag 25 december, 8.55 uur, NPO 2

‘We zongen graag ‘foute’ kersthits’

“Mama en ik hielden van lekker mee- zingen met ‘foute’ kersthits. Het liefst
al vanaf oktober,” vertelt Mèlanie Reij- naers (23). Zij verliest in 2016 haar vader en in 2019 haar moeder. Binnen een maand na het overlijden van haar moe- der moet ze het ouderlijk huis leeghalen en verlaten. Haar thuis is weg. Daardoor voelt ze zich tijdens de kerstdagen soms net een zwerver. Toch ziet ze er dit jaar wel weer naar uit om Kerst te vieren.
Zaterdag 25 december, 19.18 uur, NPO 2

Audrey zorgde voor iedereen
Bo Suripatty is de jongste uit een Moluks gezin met acht kinderen. Zijn zus Audrey was 5 jaar ouder en de spil van de familie. Ze stond voor iedereen klaar. Tijdens de kerstdagen bakte ze altijd speciale lekkernijen zoals olifantenoortjes en hartjeswafels. Maar afgelopen Kerst waren die er niet. Audrey wordt gemist in de familie.
Zondag 26 december, 8.56 uur, NPO 2

Nationale Nieuwjaarszegen

Ai_Hashimoto_nieuwjaarszegen

Vanuit Den Haag zal ds. René de Reuver een nieuwjaarszegen uitspreken over het Nederlandse volk. Het is de tweede keer dat de EO de Nationale Nieuwjaarszegen uitzendt.
In en rondom de Kloosterkerk bezint hij zich samen met Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier en Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen op de vraag hoe de rust te bewaren in onrustige tijden. Dit doen ze aan de hand van een Bijbelverhaal uit Handelingen over Paulus in Efeze.

Ook zangeres Joy Wielkens werkt mee aan deze uitzending. De Japanse kunstenares Ai Hashimoto maakte naar aanleiding van het Bijbelverhaal een kunstwerk, dat in deze uitzending te zien zal zijn.

Nationale Nieuwjaarszegen

Zaterdag 1 januari, 9.00 uur, NPO 2

Speelfilm: Slag om de Schelde

De_Slag_om_de_Schelde_9_0296__c__Mark_de_Blok

In deze speelfilm, die de EO op kerstavond uitzendt, kruisen de wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank bij het verzet betrokken Zeeuws meisje elkaar tijdens de historische ‘Slag om de Schelde’ in de Tweede Wereldoorlog. Zij moeten on- der moeilijke omstandigheden cruciale keuzes maken.

Slag om de Schelde

Vrijdag 24 december, 20.30 uur, NPO 1

25 jaar Rail Away

De nieuwste serie begint op maandagavond 27 december aan de rand van het Zwarte Woud in Duitsland. Via de bergtoppen rondom Trento in Italië naar de ‘Malediven van Europa’, zoals het Italiaanse eiland Sardinië ook wel wordt genoemd. Sneeuwlandschappen mogen in deze wintertijd natuurlijk niet ontbreken.
Op donderdag 30 december stapt de kijker met Rail Away op een unieke treinreis door een volledig witte wereld van Zwolle naar Zutphen. Nederland in de sneeuw. De treinreis eindigt in de laatste aflevering met een rit in een stoomtrein in de valleien rondom Weizen en Blumberg, vlak bij de Zwitserse grens.

Rail Away

Maandag 27 t/m donderdag 30 december en 3 januari, 20.05 uur op NPO 2

Geschreven door

Bart van Delen

--:--