Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kinderen ontroerend eerlijk

In 2Doc: Mijn ouders zijn gescheiden

9 december 2021 | Leestijd 3 min

EOdocs: 'Mijn ouders zijn gescheiden'

zondag 16 januari om 19.20 uur op NPO 3

EOdocs: 'Mijn ouders zijn gescheiden'

Documentairemaakster Eef Hilgers ging in gesprek met kinderen van gescheiden ouders. Allemaal konden ze zich nog specifiek één moment herinneren: het moment waarop hun ouders vertelden dat zij gingen scheiden. Voor de EOdocs-serie 'Mijn ouders zijn gescheiden' ging zij met kinderen terug naar dat moment waarop alles veranderde.

Jouw documentaire Vanaf toen werd alles anders is een onderdeel van de serie Mijn ouders zijn gescheiden. Waarom heb je deze documentaire gemaakt?

‘’Ik ben gevraagd om deze film te maken. Ik ben zelf geen kind van gescheiden ouders, maar voor deze documentaire ben ik gaan bellen met vrienden die dit wel hebben meegemaakt. Dat leverde mooie gesprekken op. Eén ding kwam duidelijk terug: ze konden allemaal het eerste moment waarop ze te horen kregen dat hun ouders gingen scheiden heel goed herinneren.


Kinderen dachten dat hun ouders hun iets leuks hadden te vertellen, des te groter was de schok

Wat ik ook terug hoorde was dat veel kinderen dachten dat hun ouders iets leuks gingen vertellen, omdat hun ouders het gezellig maakten. Zo werden er gebakjes gehaald en sapjes ingeschonken voordat het nieuws gedeeld werd. Kinderen zien op het internet filmpjes van andere kinderen die op zulke momenten te horen krijgen dat ze een broertje krijgen, of dat ze met hun ouders naar Disneyland gaan. Dus als hun ouders in die setting zeggen: ‘We moeten iets vertellen,’ dachten ze vaak aan iets leuks. Des te groter was de schok toen hun ouders vertelden dat ze uit elkaar gingen. Als een bom die valt.

Wat doet dat met je? Daar ben ik met kinderen over gaan praten. In een witte studio hebben we hun verhalen opgenomen, zodat de details die zij zich konden herinneren eruit poppen. Details als roze tompoezen die vooraf aan het gesprek gehaald waren, of een bed waarin een jongen te horen kreeg dat zijn ouders gingen scheiden.’’

Je laat de kinderen in de documentaire het moment naspelen dat ze het nieuws van hun ouders hoorden dat zij gingen scheiden. Hoe was dat voor de kinderen?


‘’Dat was heftig en hebben we alleen gedaan met de kinderen die dat aankonden. De tieners en pubers. De witte studio bracht hun langzaam terug naar dat moment. De kinderen waren opgelucht na het herbeleven van dat moment, vonden het fijn dat hun verhaal er mocht zijn. De dingen die zij vertellen in de film hebben ze soms nog nooit verteld aan hun ouders. De kinderen wilden hun ouders niet verdrietiger maken. In deze documentaire kunnen ze uitleggen hoe zij zich voelen.

Dat was emotioneel, maar werkte ook verlichtend. Een jongen die aan het woord komt is Jordy. Hij is heel boos en verdrietig geweest, maar wilde graag zijn verhaal vertellen voor andere ‘Jordy’s’ die in dezelfde situatie zitten en niet weten wat ze aan moeten met hun gevoelens. Het was voor hem een overwinning om zijn verhaal te delen.’’

Dit is een artikel van Eva, lees hier het volledige artikel.

Lees het hele artikel bij Eva
Lees het hele artikel bij Eva
Kijk de Zappdoc: Mijn ouders zijn gescheiden
Kijk de Zappdoc: Mijn ouders zijn gescheiden

null

Alles over:

Vallen & Opstaan