Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Meedoen met de 40-dagentijd? Dit zijn de 7 beste initiatieven op een rijtje

Deel:

Heb je behoefte om je te bezinnen in de 40-dagentijd? Wij verzamelden een paar  Nederlandse en buitenlandse initiatieven die je helpen om deze periode richting Pasen bewuster mee te maken. Aanstaande woensdag (Aswoensdag) gaan ze van start. 

1. Bezinnen met een dagelijks kunstwerk

Beeldend kunstenaar Davitha van de Kuilen maakt tijdens de 40-dagentijd elke dag een kunstwerk. Voor  € 40 kun je je aanmelden voor een online kunstretraite en dan ontvang je 40 kunstwerken van Davitha, 40 ‘beelden van Jezus’ uit de kunstgeschiedenis, 40 stilte- en meditatietips en 40 teksten uit het Evangelie van Johannes.

2. Stilte en overdenking met de ignatiaanse spiritualiteit

Een andere aanrader is de (gratis) digitale 40-dagenretraite Spreek Heer, ik luister, een initiatief van de jezuïeten. Je kunt je per e-mail aanmelden. Dan ontvang je dagelijks een overdenking in je mailbox.

3.  Opstaan met de 40-dagenkalender van Tear

In de 40-dagenkalender van Tear nemen acht schrijvers (waaronder Reinier Sonneveld, Elsbeth Gruteke en Otto de Bruijne) je mee. Een week lang diepen ze thema’s uit als opstandigheid, ergens voor staan of ‘op stand’ wonen. De kalender kost € 3,95. Leuk: er zit ook nog een speciaal gezinsschriftje bij.

4. In 40 dagen Marcus door (+speciale kinderkalender)

Met het Nederlands Bijbelgenootschap kun je in 40 dagen het Marcus-evangelie doorspitten. Op de site kun je je aanmelden. Je ontvangt dan dagelijks een tekst met een toepassing. Ook leuk: een speciale kinderkalender die je gratis kunt downloaden. Handig om ook je kinderen iets over de vastentijd te vertellen.

5. 40 dagen op Instagram

Ben je meer van het creatieve? De site Bustedhalo.com heeft een 40-dagen foto challenge. Elke dag heeft een thema. De hashtags die je gebruikt zijn #showusyourash (op Aswoensdag) en  #BHLent2017.

afbeelding
afbeelding.

5 40-dagen met Peter Rollins

Zoals elk jaar doet Peter Rollins ook weer zijn online 40-dagenretraite Atheïsm for Lent.  Voor $ 40 krijg je artikelen, podcasts, samenvattingen van boeken en video’s die je laten kennismaken met de grootste denkers van deze aarde en de beste religie-kritieken. Elke zondag is er een video van Peter en een Q&A. Je kunt je hier aanmelden.

7. 40 tips van blogger Rachel Held Evans

Blogger Rachel Held Evans maakte een paar jaar lang 40 tips voor de 40-dagentijd. Met mooie artikelen, video’s, meditaties en ideeën. Zeker de moeite waar om nog even naar te kijken, ook al zijn ze al wat ouder. Je vindt ze hier.

--:--