Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mirjam van der Vegt: 'God is zelf ook hoogsensitief'

Liefhebben. Dat woord valt meermaals als Mirjam van der Vegt over haar hoogsensitiviteit spreekt. "Via mijn dochter ontdekte ik dat ik hoogsensitief ben. Maar ook: zo lief als ik haar heb, zo lief mag ik ook mezelf hebben. En dat gaat een spade dieper dan het ‘je mag er zijn’. Het betekent dat je echt voor jezelf gaat zorgen.”

Deel:

Hoogsensitiviteit is in het leven van Mirjam continu aanwezig. "Ik ervaar een blijvende stroom aan emoties, gedachten en gevoelens. Zowel van mezelf als van anderen. Er zijn mensen die mijn stiltetrainingen bezoeken met als doel hun gedachten tot rust te brengen. Ik weet inmiddels dat het in mijn hoofd nooit helemaal stil zal zijn. Dat mijn emoties dan weer himmelhoch jauchzend en vervolgens zum tode betrübt zijn. Het is vooral de erkenning dat ik ruimte nodig heb om het allemaal te laten landen dat maakt dat ik er steeds beter mee om leer gaan.”

'Ik weet dat Hij mij geen zeur vindt'

"Het was voor mij een eye-opener dat ‘luisteren naar mijn gevoelens’ iets anders betekent dan ‘gehoorzamen aan mijn gevoelens’. Daardoor zet ik ze als ondernemer soms bewust aan de kant om flink door te pakken, om vervolgens hersteltijd in te lassen en uren op de bank voor mij uit te staren. Dan zit ik alleen maar en laat ik het gaan. Ook tegen God. Ik weet dat Hij mij geen zeur vindt als ik moe ben of diepe dalen ervaar. God is zelf ook hoogsensitief; Hij ziet elk detail, voelt en weet alles. Dat maakt dat ik bij Hem volledig mezelf ben. Het scheelt daarbij dat ik open ben, daardoor flap ik het eruit en ben ik het kwijt. Dat uiten is belangrijk, anders kun je heel eenzaam worden in al die gevoelens en emoties."

Dat hoogsensitiviteit ook veel brengt, ziet Mirjam niet zelden tijdens de stiltetrainingen en –retraites die ze geeft. "Als HSP (hoog sensitief persoon) voel ik snel aan waar iemand zit. Dat maakt dat ik snel de diepte in kan met de ander. Ook maakt mijn rijke belevingswereld mij creatief. Ik heb elke dag wel een nieuw idee voor een boek. Inmiddels weet ik dat ik ermee aan de slag kan als het idee terug blijft komen."

Neem de regie

“Hoogsensitiviteit is voor mij onlosmakelijk verbonden met het geestelijke. Bijvoorbeeld door de woorden die ik van God ontvang, ook voor anderen. En ik droom veel. Ik vraag God  regelmatig bewust om een droom, om daarmee richting te geven aan vragen, twijfels of beslissingen die ik moet maken, bijvoorbeeld rond mijn onderneming.”

Neem de regie, adviseert Mirjam HSP’s. “God vraagt ons de aarde te bewerken, ook onze eigen aard. Als HSP heb je daarbij een enorm verfijnde instrumentenkit ontvangen. Daar moet je mee leren omgaan, maar God wil dat je het hoe dan ook inzet voor Zijn Koninkrijk.” 

Meer lezen? Eva's redacteur Marlies, ook hoogsensitief, maakte een stiltewandeling met Mirjam en kreeg een aantal bijzondere inzichten van haar. Lees hier het verhaal.  

Tekst: Esther van Lunteren
Beeld: Bemind Fotografie  

--:--