Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ongewenste kinderloosheid is eenzaam

Jorien moest haar diepste verlangen loslaten

3 november 2021 · Leestijd 2 min

Jorien Ouweneel had als klein meisje maar één groot verlangen: moeder worden. Een droom die in duigen viel toen zij en haar man kinderloos bleven en ook fertiliteitsbehandelingen niet aansloegen. Na veel strijd en pijn kon Jorien haar diepste verlangen loslaten en besloot zij andere onvruchtbare echtparen en singles te coachen, inspireren en bemoedigen.

“Echtparen en singles die te maken hebben met verminderde vruchtbaarheid of ongewenste kinderloosheid hebben er vaak al een lange, soms pijnlijke en veelal eenzame weg op zitten”, weet Jorien uit ervaring. “Het verlangen naar een kind en het proberen te verwekken ervan hang je meestal niet aan de grote klok. Maand na maand verstrijkt. De spanning en onzekerheid lopen steeds hoger op. Drempels van schaamte en kwetsbaarheid moeten worden genomen om medisch te laten vaststellen of er een oorzaak gevonden kan worden.”

Jorien vertelt dat als een stel eenmaal in de medische mallemolen stapt, er vele behandelmogelijkheden, keuzes en (ethische) grenzen zijn waarover zij moeten nadenken. “Hoe ver ga je om je kinderwens in vervulling te laten gaan? De verschillen in beleving tussen man en vrouw worden soms pijnlijk duidelijk. De vraag is hoe je met elkaar blijft communiceren en de relatie goed kunt houden als er zoveel spanningen zijn.” 

Lees verder

Lees het artikel op Eva.nl
Lees het artikel op Eva.nl
Podcast 'Willen jullie geen kinderen'
Podcast 'Willen jullie geen kinderen'
--:--