Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Op zoek naar een maatje? Dit nieuwe christelijke platform helpt

Samen skiën of high-tea’en met medechristenen

28 september 2019 · Leestijd 5 min

Mensen komen er steeds vaker openlijk voor uit dat ze soms eenzaam zijn. Ze zijn op zoek naar vriendschappen en dat is in real life soms lastig. Dus zoeken ze hun heil online. Vanaf 1 oktober speelt Christians Together in op deze trend met een platform dat ontmoetingen tussen christenen faciliteert.

Nieuwe mensen ontmoeten is niet voor iedereen even eenvoudig, terwijl je daar soms wel behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld als je net bent verhuisd en nog niemand in je nieuwe woonplaats kent. Of als je graag naar het theater wilt, maar je partner of vriendinnen vinden dat maar niets. Vanaf 1 oktober aanstaande helpt Christians Together een handje. 

Christians Together faciliteert ontmoetingen tussen christenen

Datingsites zijn inmiddels al lang en breed ingeburgerd. Maar ook als je niet op zoek bent naar een levenspartner voorziet het internet. Er zijn speciale sites voor als je op zoek bent naar een ski-maatje. Of wanneer je als hoger opgeleide vrouw gelijkgestemden zoekt. Maar als het gaat om christelijke vriendschappen, zijn we nog vooral op de kerk of christelijke evenementen aangewezen. Dat viel ook Corrie Kooi-Hoogendoorn op. Samen met haar man heeft zij daarom Christians Together opgericht. Een online platform dat ontmoetingen tussen christenen faciliteert.

‘De rare reacties op een skiplatform zetten mij aan het denken. Zo is Christians Together ontstaan’

Corrie: “Ik houd van skiën, maar mijn man niet. Twee jaar geleden zocht ik daarom een maatje om mee op skivakantie te gaan. Een oproep op Facebook leverde geen resultaat op, dus ik plaatste een advertentie op een ski-platform. Daarbij vermeldde ik dat ik het fijn zou vinden als het een christen zou zijn. Niet dat ik niet met een niet-christen zou kunnen skiën, maar ik vind het bijvoorbeeld fijn om christelijke muziek in de auto te luisteren. Aan een christen hoef ik dat niet uit te leggen. God is een belangrijk deel van mijn leven, dus het is fijn als je ook daarover kunt praten. Op die oproep kwamen in eerste instantie heel rare reacties. ‘Verwacht je dan een engeltje op je schouder?’, schreef iemand. Gelukkig greep de redactie in, maar het zette mij wel aan het denken. En zo is het idee voor Christians Together ontstaan.”

Online activiteiten met en voor medechristenen

Christians Together is een plek waar christenen uit Nederland en Vlaanderen online activiteiten kunnen organiseren met en voor medechristenen. Voor een kleine vergoeding kun je een advertentie plaatsen, waarop geïnteresseerden gratis kunnen reageren. Corrie: “We vragen een kleine vergoeding voor de advertenties, maar de site komt voort uit sociaal ondernemerschap. De inkomsten worden grotendeels opnieuw geïnvesteerd in het platform.”

Niet de zoveelste datingsite

De site Christians Together is bewust niet de zoveelste datingsite. “Datingsites zijn er genoeg, ook christelijke. Bij ons staat de vriendschappelijke ontmoeting centraal. Al is het wel toegestaan om specifiek een geslacht op te geven in je advertentie. Bijvoorbeeld als je als vrouw graag met een aantal andere vrouwen een weekendje weg wilt, of als je juist op zoek bent naar een gemengde groep om een activiteit te ondernemen. Maar advertenties die echt gericht zijn op daten worden door ons verwijderd. Dat soort sites zijn er al voldoende. Van een vriendin hoorde ik over een barbecue georganiseerd door een datingsite. Daar zit iedereen toch rond te kijken met een blik van ‘ben jij interessant voor mij?’. Wij richten ons juist op de vriendschappelijke ontmoeting tussen mensen.

De aangemaakte advertenties worden direct geplaatst, omdat Christians Together de snelheid wil bieden die gebruikers online verwachten. Er is echter wel toezicht. “Alle geplaatste advertenties komen direct bij ons binnen en vreemde advertenties zullen we direct verwijderen. Bij twijfelachtige advertenties nemen we contact op met de plaatser, zodat die de advertentie kan aanpassen.”

‘Jezus roept ons op om als christenen één te zijn’

“We richten ons op christenen, ongeacht hun kerkelijke achtergrond. Iedereen die een persoonlijke relatie met God heeft of nastreeft is van harte welkom. Jezus roept ons in Johannes 17:21 op om als christenen één te zijn. Die eenheid willen we bevorderen, we willen juist niet al die kerkmuren optrekken. Al is het soms wel handig om te weten hoe iemand zijn geloof beleeft. Voor een gezamenlijke wandeling of concertbezoek maakt dat niet zoveel uit, maar als je met elkaar op reis wilt, kunnen we ons voorstellen dat je dat wel graag wilt weten.”

De site van Christians Together (www.christianstogether.eu) is nu nog beschikbaar als testversie. Vanaf 1 oktober aanstaande wordt de definitieve site actief en kan iedereen advertenties plaatsen.

Van 1 tot 8 oktober 2019 is de week van de eenzaamheid. De EO zendt die week elke avond een portret uit van iemand die zich eenzaam voelt. Deze portretten zijn te zien op NPO 2, onder de titel ‘Wie kent mij nog?’. Op zondag 6 oktober is Cor te gast in Nederland Zingt Dichtbij op NPO 2. Hij voelt zich eenzaam sinds zijn vrouw vijf jaar geleden is overleden.

Didi is eenzaam. Luister naar haar verhaal in deze podcast.

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--