Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stilte is vooruitgang: wie veel werkt, mag veel rusten

Heb je een hekel aan stilte? Lees dan snel verder

Op steeds meer vlakken in het leven klinkt de roep om rust, ruimte en stilte luider dan ooit tevoren. Waarom is stilte vooruitgang in plaats van achteruitgang? En hoe voorkom je dat het een saaie boel wordt? Schrijver en stiltetrainer Mirjam van der Vegt ging op onderzoek uit.

Deel:

Alweer een artikel over rust? Dat kun je zomaar denken als je deze titel ziet. Na anderhalf jaar corona en thuiszitten op de bank heb je juist behoefte aan beweging. Eropuit – je bent klaar met de rust. Maak je geen zorgen: rusten brengt je op nieuwe manieren in beweging, want in de stilte ontdek je wat er echt toe doet. Ook hoop ik dat je verder leest als jij een hekel hebt aan het woord stilte. Dat komt misschien wel door de bekende zegswijze Stilstand is achteruitgang dat je ooit aangeleerd kreeg. Helaas wordt deze zin vaak in de verkeerde context gebruikt, waardoor veel mensen het gevoel hebben dat er pas echte groei mogelijk is wanneer je in beweging komt. Maar helaas, dat is een heel eenzijdig verhaal. Want: zonder rust is er juist minder groei en leven. Er treedt zelfs uitputting en verdorring op wanneer je de juiste rust niet neemt!

Stilstand en beweging kunnen een goed huwelijk vormen

Wie denkt te kunnen groeien en leven zonder rust, is als een bergbeklimmer die denkt de top te behalen zonder adempauzes. Katja Staartjes is de eerste Nederlandse vrouw die de Mount Everest beklom en zij weet daar alles van. “Wanneer je in de bergen niet regelmatig terugkeert naar het basiskamp en op adem komt, breng je het er als klimmer vaak niet levend af. Je zet een stap terug om daarna weer een paar stappen voorwaarts te kunnen maken.”

Stilstand en beweging worden tegen elkaar uitgespeeld, terwijl ze juist een goed huwelijk kunnen vormen

De bergen zijn een blauwdruk voor het gewone leven. Rusten en werken worden niet tegenover elkaar geplaatst, maar zijn daar juist goede partners. Daarom is de zegswijze Stilstand is achteruitgang ook zo misleidend – stilstand en beweging worden tegen elkaar uitgespeeld, terwijl ze juist een goed huwelijk kunnen vormen, mits je ze beide op de goede manier toepast.

Elixer voor een ontspannen leven

Hoe doe je dat dan, stilte en rust goed toepassen? Laten we voordat we ingaan op die vraag eerst eens even kijken naar wat stilte doet met je hersenen. Je hoofd is als een fabriek die steeds maar in beweging is. Wanneer je rust neemt, gaan je hersenen niet ‘uit’, maar komt er een ander hersengedeelte aan bod dat de boel opschoont. Je zou het kunnen vergelijken met een ploegendienst. Wanneer de ene werkploeg is geweest en even pauze neemt, komt er een ploeg schoonmakers en archiveerders langs om schoon te maken en alles in de juiste vakjes en laatjes te leggen. Als de werkploeg weer arriveert, kunnen ze slimmer werken en hebben ze meer ruimte voor alle aspecten van het werk op emotioneel, rationeel, creatief en lichamelijk gebied.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die goed rusten slimmer, creatiever, empatischer en gezonder zijn! Bovendien ervaren ze meer zingeving – en laat zingeving nu het beste elixer zijn tegen een burn-out.

Wanneer je het rusten vergeet, ontstaat er droge eenzijdige grond

Bij rusten laat je dus een ander gedeelte van jezelf aan bod komen waarbij andere hersendelen gestimuleerd worden en andere waarden tot bloei komen. Dat mag worden afgewisseld met hard werken, daar is niets mis mee. Daar benut je weer een ander potentieel mee en zo ontstaat er als het ware een interne gezonde biodiversiteit. Wanneer je het rusten vergeet, ontstaat er droge eenzijdige grond en ervaren mensen vroeg of laat een enorm gevoel van tekort. Het maakt je ongezonder en minder productief.

Lekker spelen

De beweging tussen werken en rusten mag spelenderwijs en je ziet die ook overal terugkomen in de natuur. Kijk maar eens naar een boom: in de winter komen de sapstromen echt tot rust en maakt hij zich klaar voor een nieuw seizoen. De beweging van toenaderen en afstand nemen zie je ook aan dag en nacht, eb en vloed, zomer en winter. Er is een tijd om in te keren en een tijd om naar buiten te treden.

Wanneer je denkt of ervaart dat rusten saai is, heb je misschien nog niet de juiste vormen gevonden die bij jou passen

Er bestaan heel veel verschillende manieren om te rusten. In de Bijbel laat God aan Zijn volk heel wat mooie manieren zien. Wist je dat vieren een vorm van rusten is? De arbeid even laten en reflecteren en genieten van het goede bijvoorbeeld. Wanneer je denkt of ervaart dat rusten saai is, heb je misschien nog niet de juiste vormen gevonden die bij jou passen en aansluiten bij jouw behoeften. 

Rust en werk zijn goede partners en het goede nieuws is dat je je kunt oefenen in rusten; het is een vaardigheid die je kunt uitbreiden. Zou het niet een heerlijk vak op school zijn: de rustles?

In een samenleving waar werk en prestatie vaak worden aangereikt, mag er best wat meer aandacht zijn voor goede stilte. Want wie veel werkt, mag veel rusten! 

Training 'Leren Rusten' met Mirjam van der Vegt
Training 'Leren Rusten' met Mirjam van der Vegt

Goed leren rusten – je zou willen dat het een keuzevak op school was geweest! Daarom is er nu Eva’s online training 'Leren rusten' die je vanuit je luie stoel kunt volgen. De basis voor deze training is het boek 'De kracht van rust', van stiltetrainer en auteur Mirjam van der Vegt. In het anderhalf uur durende online seminar, dat je op je eigen tijd kunt kijken, bespreekt Mirjam van der Vegt o.a. waarom rust nemen zo belangrijk is en hoe je meer rust in je dagelijkse leven kunt inbouwen. Klik voor meer informatie.

--:--